Ošetření hnoje a biologického odpadu
Recyklace živin rostlinného původu ze hnoje a biologického odpadu (z domácností, potravinářství, restaurací, WC atd.) v potravním řetězci je pro udržitelné zemědělství velmi důležitá. Oba zdroje (hnůj a biologický odpad) obsahují kromě žádoucích živin rostlinného původu i nežádoucí škodliviny, včetně patogenních mikroorganizmů, bakterií rezistentních vůči antibiotikům, zbytky léčiv a hormonů.
Struktura současné živočišné výroby a obchodování s jejími produkty vyžadují vyšší úroveň biologické ochrany za účelem minimalizace rizika šíření epizootických a zoonotických chorob. Riziko přenosu nemocí a prevenci nepříznivého vlivu konečného výrobku na spotřebitele může snížit ošetření hnoje a biologického odpadu, nebo selekce plodin, které budou hnojeny.
Postupy ošetření hnoje se liší v závislosti na typu a rozsahu živočišné výroby, na tradici a místních podmínkách. Aplikace účinnějších postupů pro úpravu hnoje a biologického odpadu může chránit ekosystém před kontaminací a zavlečením patogenů a organických škodlivých látek do potravního řetězce a současně snižovat využívání umělých hnojiv.
Ošetření hnoje a biologického odpadu. Úprava hnoje se liší podle tradice a místních podmínek. Obecně platí, že větší farmy mají více možností. Farmy umístěné blízko městských oblastí jsou nuceny upravovat hnůj hlavně z důvodů snižování zápachu. Pokud není dostupná zemědělská půda zatížená aplikací hnoje, mohou být biologické odpady recyklovány jako hnojivo; je to řešení prospěšné jak pro farmáře tak pro společnost.
Tabulka uvádí tři různé postupy úpravy hnoje a biologického odpadu pro získání hygienicky bezpečného konečného produktu.
Srovnání kompostování (K), anaerobního vyhnívání (AD) a aplikace amoniaku pro ošetření hnoje a biologického odpadu
Postup |
Účinek |
Výhody |
Nevýhody |
Poznámky |
K |
Může zaručit dobrou hygienickou kvalitu |
Jednoduché zařízení |
Vysoká pracnost |
Pro dosažení dobré hygienické kvality je nutná odborná manipulace |
|
Je závislý na teplotě a čase |
Může rozložit organické škodliviny |
Eutrofyzace |
Riziko opětného růstu |
AD |
Může zaručit dobrou hygienickou kvalitu |
Produkce cenné energie |
Technicky náročné zařízení |
Riziko opětného růstu a emise metanu |
|
Je závislý na teplotě a čase |
Mezofilní bakterie rozkládají organické škodliviny |
Je potřebný větší přesun do centralizovaného podniku |
Emise metanu |
AT |
Zaručuje dobrou hygienickou kvalitu |
Vyžaduje jednoduché zařízení |
Je potřeba zabránit emisi amoniaku zakrytím |
Amoniak je recyklován jako hnojivo |
|
Je závislý na hodnotě pH a koncentraci amoniaku |
|
|
Malé riziko opětného růstu |
V Evropě se více než 65 % hnoje vyskytuje ve formě kejdy (směs moči, výkalů vody a podestýlkového materiálu). Běžná manipulace s hnojem spočívá v jeho skladování a úpravě uvedeným třemi způsoby.
Zdroj: ÚZPI