Pátek, 19. dubna 2024

Půlmilionová pokuta za porušení zákona o odpadech

Půlmilionová pokuta za porušení zákona o odpadech

Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát České Budějovice, uložila fyzické osobě oprávněné k podnikání z Jindřichova Hradce, pravomocnou pokutu za porušení povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Podnikatel za úplatu přebíral od jiných subjektů různé odpady a soustřeďoval je ve svém objektu v obci Bednáreček na jindřichohradecku. K nakládání s odpady v obci Bednáreček však podnikatel neměl vydáno povolení od Krajského úřadu Jihočeského kraje. Česká inspekce životního prostředí spolu s Městským úřadem Jindřichův Hradec provedly v roce 2006 u předmětné osoby několik kontrol a postupně jej donutily odpady z obce Bednáreček odklidit. Za porušení zákona o odpadech byla podnikateli, po ukončení odvolacího řízení, uložena pokuta ve výši 500.000,-- Kč. „Nižší“ pokuta byla uložena zejména z důvodu, že podnikatel veškeré odpady z obce Bednáreček odvezl a předal je oprávněným osobám.

Podnikatel soustřeďoval v obci Bednáreček odpady kategorie ostatní i kategorie nebezpečný. S nebezpečnými odpady pak nakládal způsobem, který ohrožoval životní prostředí – odpady nebyly zabezpečeny zejména proti úniku do životního prostředí, a při první kontrole nebyl podnikatel ani schopen přesně identifikovat jednotlivé druhy soustředěných odpadů. V obci Bednáreček byly v předmětném objektu zjištěny sudy s olejem, sudy s nebezpečnými kaly, kondenzátory s PCB (polychlorovanými bifenyly), atp.

Podnikatel soustřeďoval v obci Bednáreček také zdravotnické odpady, které byly nebezpečné zejména z důvodu nebezpečné vlastnosti „Infekčnost“. Právní předpisy stanoví, že pokud nejsou infekční odpady chlazeny, musí být předány ke konečnému odstranění do 48 hodin v letním období a do 72 hodin v zimním období. Ponikatel měl infekční odpady umístěny v obci Bednáreček bez jakéhokoliv chlazení, a to po dobu více než půl roku.

Při řešení tohoto případu inspektoři České inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát České Budějovice, oddělení odpadového hospodářství úzce spolupracovali s úředníky Městského úřadu Jindřichův Hradec, odboru životního prostředí, i Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Popsaný případ je jedním z důvodů, proč se Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát České Budějovice v současné době zaměřuje na dodržování předpisů vztahujících se k nakládání s infekčními odpady ze zdravotnictví.

Zpracoval: OOH, OI ČIŽP, České Budějovice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů