Pátek, 19. dubna 2024

Záloha za PET lahev: 5 až 10 korun

Záloha za PET lahev: 5 až 10 korun
VRATNÉ PLASTY Ministerstvo životního prostředí chce, aby lidé v obchodech platili za plastové lahve zálohu. Podpoří návrh poslanci? Co by to znamenalo pro zákazníky? Jak to bude vypadat v obchodech? A proč návrh vůbec vzniká, když Česko patří v třídění odpadů k nejlepším?

Praha - Platit zálohu za lahev od piva je pro zákazníky v obchodech samozřejmostí už desítky let. Ministerstvo životního prostředí teď navrhuje, aby se zálohovaly a vykupovaly i lahve plastové. Nápoji se však znovu plnit nebudou. Obchody je pak samy budou posílat k recyklaci.
To proto, aby jich méně skončilo na skládkách. Co se změní, pokud revoluční návrh najde podporu u poslanců? MF DNES přináší odpovědi na nejčastější otázky, které se v této souvislosti nabízejí.
1. Jak vysoká bude na PET lahve záloha?
O její výši zatím není rozhodnuto. Ministerstvo životního prostředí již dříve řeklo, že záloha by měla být přiměřená, s největší pravděpodobností pět až deset korun. Konkrétní výši zálohy, kterou budou za lahve obchody vybírat, nakonec stanoví ministerstvo průmyslu a obchodu. Přesně tak, jako tomu je u skleněných lahví. Za ty se platí tři až pět korun podle typu a velikosti nápoje. 2. Vracely by se lahve úplně všech velikostí?
Návrh zákona počítá s tím, že zálohy se budou platit za všechny plastové lahve bez ohledu na jejich objem. Tedy za půllitrové stejně jako třeba za ty, do kterých se vejdou dva litry tekutiny. Podobně to funguje i v jiných zemích, kde se zálohy za plastové lahve vybírají. Někde nejsou zpoplatněna jen nejmenší balení do 0,2 litru.
3. Bude se záloha na lahve lišit podle jejich velikosti? Ano. Na větší lahve by měla být vyšší záloha než na menší lahve a plechovky. Podobný princip funguje i při výkupu skleněných lahví.
4. Jak to bude s víčky? Budeme je muset také vracet? Lahve se budou vykupovat zpět bez víček. Víčka tedy nebude nutné nijak skladovat. Důvodem je i snazší zpracování vykoupených lahví: řada automatů umí lahve nejen vykoupit, ale současně slisovat či rozřezat, což by s víčkem bylo obtížnější.
5. Budou muset lahve vykupovat ve všech obchodech? Ano, každý obchod, který prodává PET lahve, bude mít i povinnost lahve od zákazníků zase odebírat. Když si někdo koupí nápoj v PET lahvi z automatu, zálohu zaplatí ve zvýšené ceně nápoje a lahev vrátí v obchodě. Každý obchod bude muset lahve od lidí odebírat zpět bez ohledu na to, zda u nich byl obal zakoupen, či ne.
6. Budeme muset lahve schovávat neporušené?
Lahve se budou muset vracet v původním tvaru. Princip je stejný jako u lahví skleněných.
Obchody také nevybírají ty, které jsou rozbité. Mírné pomačkání u PET lahve vadit nebude, nepoškozený musí být jen čárový kód.
Důvodem je, že v mnoha prodejnách už je výkup lahví automatizovaný.
Kdyby byla lahev sešlápnutá, čtečka v automatu by nebyla schopna rozpoznat, zda jde o láhev prodávanou v Česku. Při ručním odběru je možné odevzdat i poškozenou lahev, ale s čitelnou etiketou. Každá lahev bude vybavena speciální etiketou platnou pro český systém sběru PET lahví, aby nebylo možné vozit do Čech nezálohované lahve z jiných zemí a chtít za ně peníze. 7. Budou umět automaty na výběr skla brát i plasty? Řada automatů na výkup lahví, jimiž jsou obchody vybaveny, umí po menší programové úpravě rozeznat, zda jde o PET láhve. Obchodníci je proto nebudou muset vyměňovat, ani nakupovat nové. Jde zhruba o čtvrtinu už používaných výkupních automatů. U ostatních výkupních automatů je možné rozšíření jejich funkcí. To bude pro obchodníky znamenat nějaký výdaj navíc. Menší obchody budou volit pravděpodobně ruční výkup lahví, ceny těch nejlevnějších automatů totiž začínají na zhruba 100 tisících korun.
8. Zmizí zároveň z ulic žluté kontejnery na plasty?
Ne. Ministerstvo chce, aby tyto kontejnery v ulicích dál zůstaly a jejich počet se ještě zvýšil. Ve většině měst a obcí do nich lze zatím odhazovat jen PET láhve, nikoli tedy ostatní plastové výrobky. Po zavedení záloh na PET lahve se jejich funkce promění. Budou sloužit právě pro třídění všech ostatních druhů plastových obalů, například kelímků od jogurtů či igelitových tašek. Ty se u nás zatím příliš netřídí.
9. Co se z PET lahví při recyklaci vyrábí?
Každý druh plastu má odlišné složení a vlastnosti. Proto se zpracovávají různou technologií. Z PET lahví se vyrábějí vlákna, která se používají například jako výplň zimních bund a spacáků. Často se tato vlákna přidávají také do takzvaných zátěžových koberců. Ze sáčků a igelitek se pro změnu vyrábějí fólie a různé pytle. Pěnový polystyren slouží k výrobě speciálních cihel.
10. Zvládnou továrny zpracovat více PET lahví?
Určitě. Už nyní se ke zpracovatelům dostává jen zhruba čtvrtina celkového objemu recyklovaného plastu. Konkrétně právě PET lahví. Jak je to možné? Obchodníci z jihovýchodní Asie od nás PET lahve ve velkém skupují a vozí je do svých zemí ke zpracování. Kapacity českých továren, zejména té největší Silon v Plané nad Lužnicí, kde dokáží zpracovat až deset tisíc tun, ani zdaleka nejsou naplněny.

O autorovi: JAN SŮRA
Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů