Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bursík chce zpoplatnit igelitky v obchodech

Bursík chce zpoplatnit igelitky v obchodech

Igelitkám zdarma, které rozdávají už jen tři velké obchodní řetězce, zvoní umíráček. Ministr životního prostředí a zároveň šéf Strany zelených Martin Bursík chce velké obchodní řetězce donutit, aby skončily s rozdáváním igelitových tašek k nákupu zdarma.
"Máme dvě varianty. Dohodnout se s řetězci, aby je stáhly z nabídky, nebo jít tvrdší cestou uvalení poplatku. Preferujeme dohodu," uvedl Bursík pro MF DNES.

"Cílem je, aby nikde nebyla taška zdarma," dodává Bursíkův poradce Daniel Vondrouš. "Je nejen neekologická, ale také nefér vůči spotřebitelům. Tašku zdarma totiž zaplatí v ceně zboží i zákazníci, kteří si ji nevezmou," vysvětluje.

Igelitové tašky zdarma už dnes poskytují z velkých řetězců jen Tesco, Globus a Hypernova. K jednacímu stolu s Bursíkem ale už zřejmě usednou jen Tesco a Globus. Z Hypernov totiž postupně tašky zmizí s tím, jak je bude Ahold předělávat na Alberty.

"V souladu s touto změnou uvažujeme i o změnách v přístupu k rozdávání tašek," říká za Ahold Libor Kytýr.

Další obchody už s igelitkami zdarma skončily dříve a samy, například Interspar loni v listopadu. S tím, jak letos Billa převzala Delvity, přestaly být tašky zdarma k mání i v těchto prodejnách.

Další obchodní řetězce, jako diskonty Lidl, Plus Discount, Penny Market či Kaufland, šetří na všem a igelitky nedávaly k nákupu nikdy.

I bez nich se ale igelitových tašek v Česku rozdá ohromné množství. Přesná poslední čísla nikdo nechce uvést, ale například Tesco rozdalo předloni podle odhadů na sto padesát milionů tašek. Desítky milionů kusů jich vydaly i Hypernovy.

Tesco: 60 milionů za igelitky
Rok od roku přibývají s prodejnami i rozdané tašky. Úředníci nyní chtějí s velkými obchodníky jednat, jak se k igelitkám postaví. Dlouho ale čekat nechtějí. "Chceme v tom mít jasno do poloviny letošního roku," říká Vondrouš.

Pokud neuspějí s požadavkem, aby se obchody vzdaly igelitek dobrovolně, uvalí na ně poplatek. Ten ale bude muset být navržen zákonem a schválen Sněmovnou, takže to bude nějakou dobu trvat.

Podobně s igelitkami "zatočili" i jinde. Například v Irsku je daň na tašku 22 centů (skoro šest korun). Tesco a Globus se v tuto chvíli na zrušení igelitek moc netváří.

"Igelitové tašky zdarma jsou určeny zejména pro impulzivní a neplánovaný nákup a v tuto chvíli neuvažujeme o jejich zrušení," říká za Tesco Jana Matoušková. Podle ní nabízí lidem i spoustu dalších placených a ekologičtějších možností, v čem nákup odnést.

Nynější odpor k odbourání igelitek ovšem mohou obchody jen hrát. "Vinou státu" totiž výrazně a bez ztráty tváře před zákazníkem ušetří. Jedna taška totiž přijde obchodníka na zhruba čtyřicet haléřů. Ještě před dvěma lety to bylo díky levnější ropě o deset haléřů méně. Tesco tak dnes přijdou tašky skoro na šedesát milionů korun ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů