Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na tisíc obyvatel Cagliari, hlavního města Sardinie, demonstrovalo proti přesunu odpadků z Neapole na tento turisty hojně navštěvovaný ostrov.
Demonstranti házeli v sobotu na policisty kamení, lahve a odpadky, až strážci zákona použili slzný plyn. Protesty vypukly poté, co z Neapole dorazila loď naložená 1500 tunami odpadů z obrovského množství, nahromaděného v neapolských ulicích a v okolí. Pomoc s likvidací mezitím nabídly SRN a Švýcarsko.
Na třicet tisíc tun má do konce června zlikvidovat spalovna v německém přístavu Bremerhaven, oznámil mluvčí města. Osm tisíc tun odpadu dopraveného z Itálie železnicí již prý spalovna zlikvidovala. Mluvčí zdůraznil, že jde o „jednorázovou pomoc v nouzi“.

Evropská komise včera pohrozila, že uplatní vůči Itálii právní kroky či pokuty, pokud italské úřady nedokážou vyřešit vleklou krizi s odpadky v Neapoli, kde se jich v uplynulých týdnech nahromadilo odhadem přes 100 000 tun.

První tři nová moderní vozidla pořízená v rámci projektu Logistické centrum odpadů mikroregionu Vsetínsko již svážejí odpad ze vsetínských ulic.
V nejbližší době k nim přibudou i další, radnici se totiž podařilo pomocí evropských prostředků kompletně obnovit vozový park technických služeb ke zpracování odpadů.

V liberecké spalovně se rodí světový unikát. Vědci tam přišli na to, jak odpad z domácností přeměnit na krmivo pro zvířata nebo palivo pro auta. Pokusy podle Novy pokračují velmi úspěšně a vědecký tým se chystá svůj objev patentovat v Evropě i ve Spojených státech.

PRAHA – Tři nové vozy na svoz odpadu s pohonem na zemní plyn budou svážet komunální odpad v oblastech Prahy, kde je nejvíc znečištěné ovzduší. Tišší, ekologická, ale i ekonomičtější vozidla včera veřejnosti před Obecním domem představily Pražské služby.

Poslanci Evropského parlamentu dnes přijali zprávu o významnosti evropského automobilového průmyslu. Zpráva o tomto odvětví hovoří jako jedním z nejdůležitějších v EU, co do počtu ročně vyrobených výrobků (19 milionů vozidel) a poskytnutých přímých pracovních míst (2,3 milionu) a dalších pracovních míst v přidružených odvětvích (10 milionů). Zpráva doporučuje pro dosažení závazných cílů v oblasti CO2 posílit financování výzkumu v této oblasti.

Komise plánuje předložit v polovině příštího týdne předběžnou verzi návrhu směrnice na podporu obnovitelných zdrojů. Dle pracovní verze lze usuzovat, že obchodování s certifikáty o původu energie z obnovitelných zdrojů se stane ústředním prvkem strategie Komise na dosažení celoevropského cíle vyrábět 20% energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Výrobci energie se domnívají, že by návrh mohl ohrozit systémy podpor v jednotlivých členských zemích, oslabit důvěru investorů a přibrzdit růst sektoru obnovitelných zdrojů.

Evropským odborářům se nelíbí připravovaný klimatický balíček Evropské komise, protože prý podceňuje riziko, jaké může mít na zaměstnanost v Unii. Neochraňuje také dostatečně těžký průmysl před nekalou levnou konkurencí z mimounijních zemí. Komise chce návrh zveřejnit 23. ledna. Má zajistit, aby EU splnila cíle v rámci boje s  globálním   oteplováním  , například snížení  emisí  skleníkových  plynů  do roku 2020 nejméně o 20 % ve srovnání s rokem 1990.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů