Středa, 24. dubna 2024

Rakousko - Splynutí přírody s pokrokem

Rakousko - Splynutí přírody s pokrokem

Dnes se podíváme na další tři rakouské památky zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO.

 

Graz (česky Štýrský Hradec) je hlavním městem rakouské spolkové republiky Štýrsko a se svými 287.000 obyvateli je druhým největším městem Rakouska. Historické centrum Grazu bylo na Seznam světového dědictví UNESCO zapsáno v roce 1999, tedy o dva roky dříve, než historické centrum Vídně. Graz má díky své poloze kosmopolitní charakter a je znám také jako město studentů – je zde celkem 6 univerzit. Ve městě se konají četné kulturní akce a festivaly, z nichž nejznámější jsou letní hudební festival Jazz Sommer či festival pouličních divadelních souborů La Strada. Graz je mimořádně malebné a architektonicky zajímavé město a rozhodně stojí za návštěvu.

V roce 2000 byla na Seznam světového dědictví zapsána památka nesoucí název Kulturní krajina Wachau. Jedná se o 36 km dlouhý úsek rozkládající se v Dolních Rakousech podél Dunaje. Je považována za nejkrásnější říční krajinu v Evropě a na své si zde přijdou nejen milovníci krásné přírody. Kromě úžasných přírodních scenérií, je tento kraj hojný na vinice a ovocné sady – každý rok se zde koná meruňkový jarmark. Ve Wachau není nouze ani o historické památky. Za vidění stojí městečka Kremže (odtud pochází název nám známé hořčice), Stein, nejznámější rakouská zřícenina Aggstein, světoznámý klášter v Melku (dějiště románu Umberta Eca Jméno růže). Prozkoumat Wachau můžete autem, na výletní lodi anebo na kole či bruslích (jsou zde nádherné cyklostezky vedoucí přímo podél Dunaje).

Neziderské jezero (německy Neusiedlersee, maďarsky Fertö) je kromě Balatonu jediné stepní jezero v Evropě a rozkládá se na území dvou států - Rakouska a Mad’arska. Celé jezero je obklopeno rákosovými pásy, jeho břehy jsou převážně bažinaté a jeho maximální hloubka dosahuje jen 1,8 m. Jedinečná fauna a flóra, která se v jeho okolí nachází, mu vysloužila zápis mezi památky UNESCO v roce 2001. Je však třeba zmínit, že přesný název památky zní „Kulturní krajina kolem Neziderského jezera“, neboť pozornost si zasluhují i okolní vesnice s příklady venkovské architektury. Za zmínku stojí například barokní poutní chrám ve Frauenkirchenu.

Hlavní město Vídeň prozatím uzavírá seznam rakouských památek zapsaných na seznamu UNESCO. Centrum této metropole oplývá velkým množstvím památek a zajímavostí, které rozhodně stojí za zhlédnutí, a proto se mu budeme příště věnovat podrobněji.

Chcete se podívat na unikátní letecké snímky Rakouska? 

Foto: www.neusiedlersee.com, cms.graztourismus.at

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů