Pátek, 29. března 2024

Zadržení ekologičtí aktivisté budou předáni australské lodi

Zadržení ekologičtí aktivisté budou předáni australské lodi

Dva ekologičtí aktivisté, kteří byli zadrženi japonskou velrybářskou lodí za vniknutí na její palubu, budou předáni australské monitorovací lodi. Australský ministr zahraničí nevyvrátil možnost zadržení obou ekologů.

Australská monitorovací loď zprostředkuje propuštění a předání dvou aktivistů ekologické organizace Sea Shepherd, kteří byli v úterý zajati po vstupu na palubu japonského velrybářského plavidla u antarktických břehů. Oznámil to australský ministr zahraničí Stephen Smith, podle kterého s plánem souhlasí i Japonsko.

Australská loď Oceanic Viking, která monitoruje činnost velrybářů a sbírá materiály pro případné podání mezinárodní žaloby, má podle Smithe převzít oba zajaté muže z japonského plavidla Jušin Maru 2 a převézt je na loď aktivistů ze Sea Shepherd. "Nyní potřebujeme úplnou spolupráci obou kapitánů, lodí i obou zajatců," prohlásil Smith.

"Přesun lidí z jedné lodi na druhou a potom ještě na třetí je za jakýchkoli okolností potenciálně náročná operace. Chceme přesun provést co nejrychleji, ale musíte pochopit, že to není jednoduché," dodal.

Ministr zahraničí navíc řekl, že oba aktivisté jsou v pořádku a nehrozí jim žádné nebezpečí. O legálnosti jejich činu odmítl diskutovat, poznamenal však, že aktivistům "chyběla určitá sebekázeň". Dále uvedl, že jakékoli nezákonné jednání nebude přehlížet.

Japonská flotila obviňuje aktivisty z pirátství

Austrálie se do konfliktu mezi aktivisty a velrybáři zapojila jako neutrální prostředník. Japonci nabízeli vydání obou zajatců pod podmínkou, že se ekologičtí aktivisté stáhnou aspoň deset námořních mil (asi 20 kilometrů) od velrybářské flotily. Organizace Sea Shepherd požadovala bezpodmínečné propuštění svých členů a její zakladatel Paul Watson hrozil útokem na japonskou loď, pokud k vydání nedojde.

Brit Giles Lane a Australan Benjamin Potts v úterý vnikli na japonskou loď Jašin Maru 2, aby informovali jejího kapitána, že lovem velryb porušuje platné mezinárodní dohody. Japonská posádka je zadržela, což vyvolalo protest ostatních aktivistů, kteří obvinili velrybáře z používání teroristických praktik. Japonci naopak obvinili aktivisty z pirátství.

Japonsko každoročně využívá mezeru v pravidlech Mezinárodní velrybářské komise, která zakazuje komerční lov kytovců, ale povoluje ho pro vědecké účely. Plán Tokia na odlovení přibližně 1000 kusů plejtváků malých vyvolal vlnu protestů na celém světě, především v Austrálii. Podle posledních průzkumů však většina Australanů nesouhlasí ani s praktikami organizace Sea Shepherd.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů