Čtvrtek, 28. března 2024

Třídění odpadu

Třídění odpadu

Keramické popelnice za nejlepší třídění odpadu včera převzali zástupci obcí a měst Zlínského kraje. Tamní agentura Enviprojekt a národní společnost Eko-kom odměnily devět úřadu a ocenily také studentské literární práce na téma Má to smysl třiďte odpad. 

"Akce se zúčastnily všechna města a obce Zlínského kraje, která jsou zapojena do systému Eko-kom. V těchto obcích se hodnotilo třídění využitelných složek odpadu. Obce se hodnotily ve třech kategoriích a to podle počtu obyvatel. V kategorii Obce do 500 obyvatel zvítězila obec Staré Hutě u Uherského Hradiště. V kategorii Obce nad 500 obyvatel si ocenění odnesla obec Šumice a z měst byly nejlepší Slušovice." Říká Petr Balner ze společnosti Eko-kom.

"V roce 2004 se průměrně ve Zlínském kraji vytřídilo 26kg na jednoho obyvatele, v letošním roce to bylo zhruba 50kg." Dodává Petr Balner. "My se snažíme propagovat třídění odpadu v našich novinách, dále v kabelové televizi, úzce také spolupracujeme se základní školou. V současné době máme 14 svozových míst na papír a sklo." Prozradil starosta oceněných Slušovic František Pavelka.

Zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů