Čtvrtek, 28. března 2024

Řeky jsou čistší i díky pokutám pro firmy

Řeky jsou čistší i díky pokutám pro firmy
Ryby v českých řekách zažily loni krušný rok. Život jim ztížily stovky litrů škodlivých látek, které do řek vypustily velké firmy. Česká inspekce  životního   prostředí  (ČIŽP) udělila za prohřešky milionové pokuty.

"Černého Petra" si vytáhly Severočeské vodovody a kanalizace s třímilionovou pokutou. Rozsah  znečištění  Labe byl tak velký, že se podle údajů ČIŽP projevil i za hranicemi Česka. Po milionu dostaly například litvínovský Unipetrol či pardubická Syntesia.

Inspekce podle svého vyjádření přihlédla při určování výše pokuty k tomu, že se firmy dlouhodobě snaží o snižování množství vypouštěného  odpadu  .

Podle  ekologů  by mohly být ale pokuty ještě větší. "Postihy za poškozování  životního   prostředí  ani zdaleka neodpovídají skutečným škodám způsobeným nezodpovědným chováním," tvrdí Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Škodliviny z polí

Díky přísnějším limitům nastaveným  Ministerstvem   životního   prostředí  a udělovaným pokutám se množství škodlivých látek v odpadních vodách snižuje.

Na tom, že je voda čistější, má zásluhu i změna výrobních technologií, které čistí vodu mnohem efektivněji. Zároveň podle oslovených expertů vypouštějí čističky méně splašků a neplýtvají surovinami. A na ekonomickou výhodnost podniky slyší.

Přibývá však  znečištění  ze zemědělství. "Rostoucí spotřeba průmyslových hnojiv a toxických pesticidů má na svědomí, že deště z polí splachují do řek více a více chemikálií," tvrdil Vojtěch Kotecký z hnutí Duha. Zemědělství tak patří mezi hlavní příčinu, proč jsou české řeky a přehradní nádrže silně  znečištěny  dusíkem a fosforem.

Dalším faktorem je přílišná péče o tok řek. Ten je často narovnáván, koryta jsou betonována. Řeky mají nízkou samočisticí schopnost a případná  ekologická  havárie je zasáhne víc, než by musela.

"Zdravá řeka, která je plná života, kde vodu čeří peřeje a voda se malebně točí v meandrech, dokáže část  znečištění  vychytat sama. Je nutné tyto přírodní prvky obnovovat, aby přirozeně zajistily dostatečný přísun kyslíku a vodu bohatou na živočichy," říká Kotecký.

Odpady  už nelákají

Zatímco v současnosti řeší inspektoři hlavně prohřešky firem týkající se čistoty řek, dříve byly hlavním problémem nelegální dovoz odpadků a jejich černé  skládky  u hranic s Německem.

"Poskytli jsme tisíce telefonických konzultací a provedli stovky výjezdů do podezřelých objektů nebo do míst, kde se celním orgánům podařilo zadržet vozidla podezřelá z nelegálního dovozu," vzpomíná Ivana Awwadová, mluvčí ČIŽP. Za rok 2006 vystavila inspekce za prohřešky s dovozem  odpadů  pokuty v hodnotě téměř 33 milionů korun.

V loňském roce se pak počty případů výrazně snížily. Podle názoru odborníků se tak stalo zejména díky přísnějším kontrolám a medializaci nejhorších porušení zákona. Přesto byla vůbec největší pokuta, kterou ČIŽP v loňském roce udělila, právě za nelegální dovoz odpadků z Německa. Téměř sedm milionů korun vyměřila firmě MTR Kladno. Ale za případ, který je starý už víc než dva roky.

Majitelé firem ale přišli na nový elegantní způsob, jak ušetřit. Stále častěji prohlašují věci, které byly doposavad vnímány jako  odpady  , za výrobky. "Důvod je prostý. Na nakládání s výrobky se ve srovnání s  odpady  nevztahují ani zdaleka tak přísné normy a povinnosti.

Toto jednání ale často může vést k ohrožení  životního   prostředí  ," upozorňuje Awwadová.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů