Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ural: Největší zásobárna ropy a plynu v Rusku. Přehled nerostného bohatství

Ural: Největší zásobárna ropy a plynu v Rusku. Přehled nerostného bohatství

 

Šest procent světových zásob ropy a 26proc. plynu se nachází v regionu Uralského federálního okruhu. Ural tak zaujímá první místo v Ruské federaci a jedno z předních míst na celém světě.

Hodnota zásoby přírodníchzdrojů na jednotku plochy v okruhu překračuje průměrný ruský ukazatel 2-8-krát.

V současnosti je na Urale rozpracováno cca 700 nalezišť uhlovodíkových surovin, kde je soustředěno 6proc. světových zásob ropy a 26proc. světových zásob plynu.

Hlavním regionem těžby ropy, jak na Urale, tak v celém Rusku, je Chanty-Mansijský autonomní okruh (CHMAO). Zde se nachází kolem 400 nalezišť.

Kromě toho je 10 ropných nalezišť na jihu Tjumeňské oblasti. Naleziště se nacházejí poblíž dálkových komunikací a objektů infrastruktury Uralu, což vytváří předpoklady pro další rozvoj tohoto odvětví v oblasti.

Co se týká těžby plynu, první místo v Rusku zaujímá Jamalo-Něněcký autonomní okruh (JNAO). Na jeho území se dobývá 92proc. ruského plynu. Z otevřených 200 nalezišť je jich cca 17 unikátních.

Přitom ještě v polovině 19. a počátku 20. století byla na středním Uralu otevřena naleziště měděné rudy a zinku, v polovině minulého století obrovská naleziště chalkopyritu na jihu Uralu a ložiska bauxitu na severu Uralu.

Dnes připadá na uralská naleziště 97proc. těžby vanadu, 95proc. magnezitu, 75proc. bauxitu, 10proc. zlata.

Kromě toho specialisté hovoří o zásobách molybdenu, prvotních ložisek diamantů. Bohužel je zde málo uhlí, manganových rud a chromitů.
Podle: Czechtrade.cz, 6.4.2004

Zdroj: www.czechtrade.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů