Čtvrtek, 28. března 2024

Děti Země vyhrály soudní spor o informace

Děti Země vyhrály soudní spor o informace

Úřad městského obvodu Plzeň 4 i Magistrát města Plzně nezákonně odpíraly poskytnutí stavebních povolení na billboardy

 

Krajský soud v Plzni vydal rozsudek, v němž uznal právo Dětí Země na informace o povolených stavbách billboardů na území městského obvodu Plzeň 4. Děti Země konkrétně žádaly poskytnutí kopií stavebních povolení a plánků umístění staveb. Úřad městského obvodu Plzeň 4 a následně po podaném odvolání i Magistrát města Plzně poskytnutí informací odmítly.

 

„Úspěch v soudním řízení nás nepřekvapil, neboť existuje již řada rozsudků, kdy soudy v podobných případech rozhodly stejně,“ komentuje rozsudek Martin Hyťha z Dětí Země. „Spíše nás překvapuje, že některé úřady poskytování informací dále odmítají, i když vědí, že jednají nezákonně. Soudy pak musejí řešit relativně zbytečné žaloby, neboť v případě neúspěchu odvolání žadatel nemá jiný prostředek, jak se domáhat svého ústavního práva,” doplňuje Hyťha.

 

Před rokem a půl požádala plzeňská pobočka Dětí Země Úřad městského obvodu Plzeň 4 o poskytnutí stavebních povolení na billboardy nacházející se na území obvodu. Úřad však vydání informací zamítl, stejně jako odvolací orgán, kterým je Magistrát města Plzně. Hlavními argumenty pro odepření informací bylo tvrzení, že se na danou věc vztahuje správní řád a stavební zákon, a že Děti Země nebyly účastníky daných řízení a neuvedly důvod žádosti.

 

Soud konstatoval, že na poskytování informací včetně rozhodnutí úřadů se správní řád nevztahuje a prokazování právního zájmu nebo vážného důvodu při žádosti o informace není zapotřebí.

 

Na rozhodnutí soudu zatím čeká další obdobná žaloba týkající se poskytnutí informací o povolených billboardech na území městského obvodu Plzeň 3.

 

Děti Země v loňském roce vyhrály podobný spor proti stavebnímu úřadu v Boru a Krajskému úřadu Plzeňského kraje. Tehdy žádaly informace o povolených billboardech podél dálnice D5.

 

 

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

JUDr. Ivana Čadková, zastupující v soudním sporu Magistrát města Plzně: 377 241 256

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů