Pátek, 19. dubna 2024

Air Jordan - první zelené tenisky

Air Jordan - první zelené tenisky
Žádná jiná bota tolik nezměnila byznys, marketing a nakonec možná i celý sport. Řeč je o teniskách Air Jordan, pojmenovaných po legendárním americkém basketbalistovi Michaelu Jordanovi. Tento měsíc americká společnost Nike přichází na trh již s 23. verzí této modelové řady. Počítá se s tím, že bude stejně tak úspěšná jako její předchůdkyně.

Prodeji by měl pomoci nejen efektní design, ale i fakt, že by mělo jít o vůbec první "zelené" tenisky. Nike je totiž vyrábí v rámci své kampaně "Considered", která je zaměřena na udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí.

V rámci tohoto programu se firma například zavázala, že všechny materiály použité na tyto boty budou do výrobní továrny dováženy maximálně z 300kilometrové vzdálenosti, aby se šetřilo energií. Při výrobě se rovněž omezilo o 80 procent používání škodlivých rozpouštědel a lepidel. Namísto toho do sebe některé díly zapadají jako skládačka.

Kůže na výrobu bot zase pochází jen z koželužny, která recykluje veškeré odpadní vody, a barvena je jen přírodními barvivy. Podrážky pak jsou vyrobeny výhradně z recyklované gumy.

Magické číslo 23

Prodeji tenisek Air Jordan by mělo pomoci i to, že jde o model číslo 23 - to Jordan nosil během své kariéry na dresu. Spekuluje se proto, že by z tohoto důvodu mohlo jít o poslední model celé řady. Firma Nike i sám Jordan, který hráčskou kariéru ukončil již před pěti lety, to však odmítají komentovat.

Model Air Jordan XX3 bude na trh uveden nejprve v USA, kvůli očekávanému velkému zájmu ve třech vlnách. První řada bude limitovaná, pro "fajnšmekry". Dostane se do obchodů jen 23 prodejců a boty se budou prodávat za 230 dolarů (v přepočtu cca 4100 korun). Později by mělo dojít k jejich zlevnění na 180 dolarů (3200 korun).

První model tenisek Air Jordan byl uveden na trh již v roce 1985. Firma Nike tehdy podepsala s Mikem Jordanem marketingový kontrakt v hodnotě 2,5 milionu dolarů na pět let. Výše stávajícího kontraktu nebyla oficiálně zveřejněna.

Do poloviny 80. let hráli basketbaloví hráči vesměs v bílých botách. "Jordanovky" tedy znamenaly šok - byly červené nebo černé. Vedení NBA dokonce tehdy Jordanovi zakazovalo, aby v botách, které se tak lišily od těch, jež nosili ostatní hráči, nastupoval k zápasům. Jordan neposlechl a dokonce za to dostal pokutu 5000 dolarů. Tu ovšem zaplatila firma Nike.

Jordanova tehdejší smlouva s Nike měla velký vliv na basketbal z hlediska marketingu. Výrobci sportovní obuvi se začali předhánět v tom, kterou další sportovní hvězdu "uloví" na smlouvu. A když hvězdy začaly docházet, došlo i na vycházející "hvězdičky", jimž se předpovídala velká budoucnost, ačkoliv třeba právě vyšly ze školy a profesionální kariéra je teprve čekala.

Jordanova první smlouva přitom dnes vypadá směšně v porovnání s multimilionovými kontrakty dnešních basketbalových hvězd v USA. Například LeBron James má s Nike uzavřenou reklamní smlouvu, za jejíž podpis dostal 90 milionů dolarů.

Hvězdy prodávají

"Sportovci propagovali boty už i před Jordanem. Ale bylo to tak, že na nich byl jen jejich podpis. Teprve on v botách, které propagoval, opravdu hrál. A to tak, že se stal pro všechny inspirací a ikonou. To všechno se odrazilo i na úspěchu jeho tenisek," uvedl pro magazín Sports Illustrated viceprezident Nike Tinker Hatfield.

Díky zájmu o nové "jordanovky" začaly prudce růst ceny sportovních bot. To však nezabránilo tomu, aby se po botách, které nosila tehdy největší americká sportovní hvězda, nerozpoutala doslova nákupní horečka. Každý chtěl být jako Mike Jordan. A tenisky za sto dolarů tak najednou nosili i chudí lidé z amerických předměstí, což bylo do té doby neslýchané. "Nikdo nepočítal s tím, jak velká hysterie po těchto botách po jejich uvedení na trh vznikne," řekl nedávno Mike Jordan agentuře AP.

Díky úspěchu prvního modelu Air Jordan pak začal na trh každý rok přicházet nový model této řady. Zájem o boty začal být takový, že to bylo i nebezpečné - kvůli novým "jordanovkám" došlo k přepadením a dokonce i k vraždě. Zahájení prodeje muselo být přesunuto na víkendy, aby mládež nevynechávala školu a nešla si místo toho stoupnout do fronty. Objevili se sběratelé, kteří musí mít nový model Air Jordan jako první a za ty historické, které jim ještě chybějí, jsou ochotni zaplatit tisíce dolarů.

Model Air Jordan výrazně pomohl i firmě Nike. Ta - než podepsala s Jordanem první kontrakt - se zaměřovala spíše na běžecké boty a v basketbalu teprve začínala. Dnes má v sektoru basketbalových bot zhruba 85% podíl a má velký náskok před konkurenty, jako jsou Adidas nebo Reebok
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů