Pátek, 29. března 2024

ČEZ se chystá zaútočit na slovenský trh

ČEZ se chystá zaútočit na slovenský trh

Energetická společnost ČEZ se chystá ještě více posílit na slovenském trhu. Počítá tam jak se stavbou nových elektráren, tak s posílením dodávek proudu. Útok na slovenský trh ČEZ rozjíždí tři roky poté, co prohrál bitvu o koupi důležité slovenské energetické firmy - Slovenských elektrární.

Slovensko potřebuje stavět

Slovensku začínají chybět elekrrárny a hrozí mu nedostatek energie. Její cena na slovenském trhu proto rychle stoupá.

Země chce ještě v tomto roce chystá vyhlásit soutěž na výstavbu pátého jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích, ten by měl začít fungovat po roce 2020. Uvedl to včera slovenský ministr hospodářství L'ubomír Jahnátek.

Jedním z uchazečů o výstavbu slovenské jaderné elektrárny bude právě ČEZ. "Slovensko je v oblasti našeho zájmu. Až bude tendr vyhlášen, určitě se o něj budeme zajímat," řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Slovenské ministerstvo hospodářství se podle Jahnátka teprve rozhoduje, zda půjde o jeden blok s výkonem 1100 megawattů nebo o dva bloky s produkcí po 600 megawattech. Dokumentaci pro mezinárodní soutěž chce ministerstvo připravit v polovině roku. Jahnátek předpokládá, že se návrhy uchazečů budou posuzovat tři až pět let a výstavba potrvá osm až deset let.

Kromě Bohunic vláda počítá s dostavbou třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích. Kabinet také uvažuje o výstavbě další jaderné elektrárny na východě země.

Staré zdroje dosluhují

K výstavbě nových jaderných elektráren přiměl slovenskou vládu hrozící nedostatek elektřiny, zejména po letošním odstavení druhého bloku bohunické elektrárny V-1. Slovensko musí také ukončit provoz několika starších tepelných elektráren.

ČEZ už dříve oznámil, že chce na Slovensku stavět paroplynovou elektrárnu prostřednictvím společného podniku s maďarským energetickým koncernem MOL. Plánuje také výstavbu další zhruba čtyřistamegawattové elektrárny v areálu hutní firmy U. S. Steel Košice.

Prostor je i pro dovozce

Jahnátek včera potvrdil, že očekávaný nedostatek energetických zdrojů na Slovensku zřejmě upevní pozici ČEZ jako hlavního dodavatele elektřiny ze zahraničí. ČEZ dosud využíval Slovensko jako tranzitní zemi při vývozu elektřiny na jihovýchod Evropy. V následujících letech bude Slovensko odebírat více pro sebe na úkor tranzitu.

Podle Jahnátka by mohly dodávky od ČEZ pomoci Slovensku vytvořit "virtuální elektrárnu", která by Slovensku zajistila výkon 1000 megawattů, což zhruba odpovídá produkci jednoho jaderného reaktoru.

Podle Jahnátka s ČEZ vyjednává Slovenská energetická přenosová soustava (SEPS). Dodávky na rok 2009, kdy země už jasně pocítí deficit ve výrobě, už má SEPS podle Jahnátka domluvené.

Aktivity i v jiných zemích

ČEZ usiluje o stavbu elektráren i jinde v Evropě: účastní se soutěže na strategického partnera v projektu výstavby jaderné elektrárny v bulharském Belene, zvažuje projekty v Rusku i na Balkáně. Doma zatím prostor pro podobné investice nemá. Česká vláda totiž nepočítá se stavbou nových jaderných bloků, pro uhelné elektrárny nemá firma zajištěné zdroje, málo je na trhu i biomasy pro spalování v elektrárenských kotlích. Projekty velkých větrných elektráren odmítají obce - tento týden se proti takovému plánu postavili například lidé v Dukovanech.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů