Čtvrtek, 18. dubna 2024

Abu Dhabi postaví v poušti superekologické město

Abu Dhabi postaví v poušti superekologické město

Abu Dhabi - Emirát Abu Dhabi, velký vývozce ropy, chce postavit v poušti město, které bude minimálně zatěžovat životní prostředí. Jeho koncepce vychází z myšlenky "trvale využitelného rozvoje" a hlavními zdroji energie mají být slunce a vodík.

Postavit město na základech „trvale udržitelného života“? Bez aut, s nulovými emisemi a bez odpadu? Ne, není to utopie. Koncept trvale udržitelného města Masdar (arabsky „zdroj“) představi jeho autor, britský architekt a designér, lord Norman Foster na Světovém summitu o energetické budoucnosti v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech.

„Abu Dhabi se vydává na cestu, která z něj udělá globální metropoli revoluce v oblasti obnovitelných energií,“ chválí projekt Jean-Paul Jeanrenaud, ředitel iniciativy One Planet Living při WWF.

Vizionářské město na předměstí Abu Dhabi poskytne domov 47 500 lidí. První z nich by se do oblasti, kde dnes není nic než poušť, měli nastěhovat již v příštím roce. Stavba začne letos a v několika etapách potrvá deset let. Na jejím konci by měla stát modelová konstrukce udržitelné architektury.

Na šesti kilometrech čtverečních, kde vyroste, není zdroj pitné vody a teploty tu v létě dosahují až 50°C. Tvůrci při řešení tohoto problému spojí zkušenosti lidí z antických dob s nejmodernějšími technologiemi.

Sluneční energie a biopalivo
Okolo celého města vyroste zeď, která je bude chránit před horkem sálajícím z pouště, ulice budou situovány tak, aby jimi proudil čerstvý vzduch od moře. Střechy domů zase poskytnou nezbytný stín a zároveň prostor pro solární panely.

Sluneční energie bude pohánět chladicí systém a odsolovaní zařízení k výrobě pitné vody. Tvůrci města slibují, že bude o 90 procent účinnější než jakákoli dosud používaná čistička. Odpadní voda po vyčištění zavlaží okolní pole, jejich produkty budou dále zpracovatelné na biopalivo.

Obyvatelům bude místo aut sloužit lehká kolejová doprava, z žádného bodu ve městě ale nebude k nejbližší zastávce dále než 200 metrů. Koleje město spojí i s metropolí Abu Dhabi.

Úřady Spojených arabských emirátů, které daly ke vzniku iniciativy Masdar podnět v roce 2006, chtějí do tohoto projektu investovat 15 miliard dolarů (cca 10 miliard eur). Doufají ale, že jimi vytvořený joint venture přiláká další investory a že konečná suma tak bude mnohem vyšší. Finančně nebo technologicky se na projektu bude podílet řada velkých firem. Kromě britské projektantské společnosti Foster and Partners například General Electric, British Petrol, Shell, Mitsubishi, Rolls Royce, Total, Mitsui, Fiat nebo německý producent solární energie Conergy.
 Dina Podzimková
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů