Pátek, 26. dubna 2024

Dodge ZEO Concept - ekologický sportovec

Dodge ZEO Concept - ekologický sportovec

Podle automobilky Dodge je budoucnost motorismu v elektřině a jako důkaz má posloužit studie ZEO Concept. Tento automobil s nízkou siluetou a interiérem se sedadly uspořádanými podle vzorce 2 2 je vizí sportovního vozu budoucnosti.

Dodge ZEO Concept je představou designérů automobilky, jak by mohl vypadat nový americký muscle car pro 21. století. Vzhledem ke skutečnosti, že pod kapotou není očekávaný osmiválec, ale elektromotor jedná se o poměrně odvážné tvrzení.


K pohonu konceptu slouží elektromotor o výkonu 200 kW (268 k), uložený před zadní nápravou, který roztáčí kola zadní nápravy. Potřebnou elektrickou energii mu dodávají Li-Ion baterie s kapacitou 64 kWh, které se dobíjejí během brzdění a jsou umístěny pod podlahou vozu. Dojezd konceptu na jedno nabití baterií je podle automobilky 400 km. Maximální rychlost vozu se pohybuje okolo 208 km/h a z 0 na 96 km/h akceleruje za 5,7 s. V Americe oblíbenou disciplínu sprint na čtvrt míle s pevným startem zvládne koncept za 11,0 s.


Oranžový koncept je dlouhý 4390 mm, široký 1743 mm, vysoký 1290 mm a má rozvor náprav 2792 mm. V rozích karoserie pod mohutně klenutými blatníky jsou umístěna kola obutá do pneumatik Goodyear, které mají vpředu rozměry 225/40 R23 a vzadu 255/40 R23.


Design exteriéru konceptu v sobě spojuje prvky kupé a kombi. Pozornost rozhodně přitahují dveře ve stylu Lamborghini a ZEO díky nim připomíná jiný koncernový koncept, kterým je Chrysler Portofino z roku 1988.


V interiéru vládne bílá, která je na čtyřech samostatných sedadlech, výplních dveří, v zavazadelníku i středovém tunelu, táhnoucím se skrz celý prostor pro cestující. O osvětlení interiéru se stará modrý pás tvořený světelnými diodami, umístěný ve výplních dveří.

autor: Ondřej Pavlůsek

http://news.auto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů