Sobota, 20. dubna 2024

První dotace z eurofondu podepíše Bursík zřejmě v pátek

První dotace z eurofondu podepíše Bursík zřejmě v pátek

Řídící výbor a Rada Státního fondu životního prostředí dnes celý den posuzovaly žádosti o přidělení prvních dotací z operačního programu životní prostředí. Večer a ve čtvrtek připraví doporučení tak, aby už v pátek mohl první dotace stvrdit podpisem ministr Martin Bursík (SZ), řekla ČTK mluvčí fondu Jana Kulísková s tím, že informace o struktuře přidělených dotací bude mít až ve čtvrtek.

V první vlně žádostí se sešlo 700 projektů, peníze budou směřovat do ochrany ovzduší a vody, odpadů, ekologického vzdělávání a obnovitelných zdrojů energie. Rozdělit může fond téměř 20 miliard korun. Typickými projekty, na které Brusel přispěje, jsou například čistička odpadních vod, centrální kotelna, solární panely, svoz bioodpadu nebo výstavba ekocentra. Úspěšní žadatelé mohou dostat proplaceno až 85 procent všech výdajů.

Mezitím už ministerstvo a fond životního prostředí oznámily druhou a třetí výzvu. Celkem může Česko z druhého největšího operačního programu do roku 2013 získat 150 miliard korun. První výzvu fond vypsal ještě před schválením programu Bruselem. Dlouho totiž panovaly spory o zajištění dotací na čistírny odpadních vod pro obce, které uzavřely v 90. letech nevýhodné smlouvy s vodárenskými společnostmi.

Podmínky pro čerpání peněz z operačního programu na čistírny, které nakonec čeští vyjednavači potvrdili, nesplňují tři desítky velkých českých měst. Dotace na čistírny tak jsou ohroženy v oblastech, v nichž žije zhruba čtvrtina obyvatel České republiky.

Na původně stanovených 85 procent peněz z EU zřejmě dosáhnou ze žadatelů o dotace na čistírny jen města a obce, které mají smlouvu s vodohospodářským podnikem nejdéle do roku 2015. Obce se smlouvou, která končí mezi lety 2015 a 2020, budou moci čerpat 60 procent nákladů, obce se smlouvou do roku 2022 si mohou říci o dotace na pokrytí třetiny nákladů. Také u stávajících smluv, se kterými je Brusel smířen, bude nutné změnit některé parametry. Vedle zavedení cenových stropů na dobu pěti let jsou to výkonové parametry pro lepší služby.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů