Čtvrtek, 28. března 2024

Unijní ekobalíček brzdí plány ČEZ

Unijní ekobalíček brzdí plány ČEZ
Nový balíček ekologických opatření, který včera představila Evropská komise, se s největší pravděpodobností postará o zpoždění rozhodnutí o stavbě nové tepelné elektrárny na severozápadě země. Včera to krátce po představení balíčku českými experty Evropské komise potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Návrh má přispět k tomu, aby unie do roku 2020 snížila proti roku 1990 emise skleníkových plynů o pětinu.

"Balíček počítá s investicemi do nových technologií a s ukládáním uhlíku do země. To jsou změny, které se musí promítnout do projektu nového zařízení, a zatím nevíme, co to udělá," řekl Kříž. "Je možné, že to zpozdí jak jednání o možné stavbě elektrárny, tak stavbu samotnou," dodal.

Drahá technologie

Příčinou možného zpoždění je hlavně tlak Bruselu na ukládání popílku pod zem. Česká republika by podle Bruselem navrhovaného balíčku opatření měla u desetiny zdrojů využívat novou technologii CCS (Carbon capture and storage) - tedy zachycování a skladování oxidů uhlíku. Emise jsou zachycovány buď už při procesu těžby, nebo až při spalování. Převedení nadějné technologie do praxe ovšem není vůbec jednoduché. Navíc její využití zdraží jednu tunu popílku asi o 75 eur.

"Tahle technologie se zatím zkouší v Norsku a v Německu. Uvidíme, jak se to celé bude vyvíjet, zatím mohu jen říci, že navrhovaná opatření Bruselu pečlivě prozkoumáme," uvedl Radek Stavěl ze společnosti Czech Coal, která je součástí firemního řetězce, který ovládá Mosteckou uhelnou společnost. Její vedení se opakovaně nikterak nezdráhalo potvrdit, že má také zájem o stavbu nové elektrárny v severních Čechách. Naposledy prosakovaly na veřejnost informace, že o stavbě jedná s energetickým gigantem E.ON.

Stavěl sice nechtěl potvrdit, že by opatření měla chystanou stavbu zpozdit, ale také to nevyvrátil. A je jasné, že případné využívání zatím extrémně drahé a nepříliš vyzkoušené technologie přípravu stavby zkomplikuje.

Zatím je asi v případě elektráren na severu jisté jen tolik, že navrhovaný balíček opatření se nedotkne rekonstrukce elektrárny v Prunéřově, která je v plném proudu.

Tlak zaměřený na úpravy energetických zdrojů spalujících tuhá paliva ale logicky může vyvolat snahu znovu otevřít diskusi o stavbě elektrárny jaderné. Ladislav Kříž to sice připustil, ale tvrdí, že bavit se o něčem takovém teď je předčasné.

Zůstává mnoho otázek

Navržený balíček ještě musí projít Evropskou radou i parlamentem.

"A je jasné, že se k němu bude vyjadřovat i česká strana. Jednání bude ještě určitě obrovská řada," uvedl Ladislav Miko z Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise, který balíček v Praze představoval.

Asi největší vliv bude mít prodej emisních povolenek firmám v aukcích. Nový balíček počítá s tím, že největším znečišťovatelům bude nabídnuto prvních 20 procent povolenek v roce 2013 a zbytek se rozdá. Podíl prodávaných povolenek se pak má postupně každým rokem zvyšovat až na konečných 100 procent jejich objemu v roce 2020. Ten je konečným datem pro dosažení cílů změn.

Předseda představenstva teplárenské firmy Dalkia Zdeněk Duba před časem HN řekl, že nákupy drahých povolenek zatíží hlavně menší firmy a není jisté, jestli na jejich nákup vůbec budou mít dostatek peněz.

Ochránci přírody se radují. Mají totiž za to, že peníze, které se z nákupu povolenek vrátí na investice, pomohou rozvoji čistých a k přírodě šetrných technologií.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů