Čtvrtek, 28. března 2024

Změna klimatu přináší šanci

Změna klimatu přináší šanci

Na rok 2007 budeme jednou vzpomínat jako na letopočet, který přinesl zásadní změny v našem úsilí o ochranu planety Země. Díky vědecké obci a veřejnosti se tato snaha stala jednou z priorit evropského politického programu.

V reakci na návrhy Evropské komise z ledna 2007 se všichni představitelé unijních států zavázali snížit emise o 20 % do roku 2020. Vytyčili si rovněž cíl zvýšit do roku 2020 podíl obnovitelné energie na 20 % a posílit energetickou účinnost o 20 %.

Během konference na Bali se pak mezinárodní společenství zaměřilo na formulaci závazných cílů. K tomu by nedošlo bez vůdčí role, kterou sehrála Evropská unie. Silněji než kdy dříve se ozývá volání po tom, aby se svět sjednotil a čelil výzvě, kterou představuje změna klimatu.

Investujme a vyděláme

Evropská komise se tento týden zabývá tím, jak svým závazkům, které přijala na Bali vtisknout podobu konkrétních opatření. A také tím, jak dosáhnout stanovených cílů takovým způsobem, aby zůstaly zachovány pracovní místa i růst Unie jako celku.

Naším posláním, a samozřejmě i naší povinností je vytvořit během příštích padesáti a více let celosvětové hospodářství šetrné vůči klimatu.

Důkazy jsou ohromující. Pokud se budeme dále chovat jako dříve, zvýší se do roku 2030 celosvětová poptávka po energii o polovinu ve srovnání s dneškem. A celosvětové emise oxidu uhličitého do té doby vzrostou o téměř 60 %. Naši občané jsou již dnes svědky dramatického nárůstu cen energie.

Pokud ovšem budeme mít odvahu situaci změnit, můžeme do roku 2020 snížit naše výdaje na dovoz ropy a zemního plynu o 50 miliard eur. Můžeme snížit naši závislost na vnějších zdrojích ropy a zemního plynu a zvýšit naši energetickou soběstačnost. Evropa, která bude méně závislá na uhlí a bude mít větší podíl obnovitelných zdrojů energie, bude také méně citlivá vůči jakémukoliv možnému problému s dodávkami energie.

Jsme upřímní ohledně nákladů, které je nutné vynaložit na návrhy předložené tento týden. Náklady tohoto balíčku opatření budou činit zhruba 150 eur na osobu za rok - neboli hodnotu trojnásobného natankování průměrného rodinného vozidla. Tato částka je desetinou nákladů v případě nečinnosti.

Nové hospodářství šetrné vůči klimatu představuje pro Evropu jedinečnou ekonomickou příležitost. Do roku 2050 by celková hodnota ekologického energetického sektoru mohla v celém světě vystoupat až na částku 3 bilionů dolarů ročně. A poskytnout zaměstnání více než 25 milionům lidí.

Hodnota samotného celosvětového trhu s emisemi kysličníku uhličitého, jenž byl zahájen naším systémem obchodování s povolenkami, se již pohybuje na úrovni 20 miliard eur za rok. A do roku 2030 by se mohla zdvacetinásobit.

Klimatická generace

Rozvoj nízkoemisního hospodářství tak nabízí možnost vytvořit tisíce nových podniků. A spolu s nimi stovky tisíc nových pracovních míst i nový rozsáhlý vývozní trh, na němž může mít Evropa vedoucí světovou pozici.

Změnu klimatu způsobilo mnoho generací, ale vypořádat se s ní během svého života bude muset ta současná. Řešení tohoto problému je nezbytné pro zajištění budoucnosti naší planety a nelze jej dále odkládat. Ale znamená také nové zásadní příležitosti pro Evropu. Nastal čas, kdy je potřeba se těchto příležitostí chopit. A to sebejistě a oběma rukama.

AUTOR: José Manuel Barroso
Autor je předsedou Evropské komise

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů