Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové: Aukce povolenek nezdraží elektřinu

Ekologové: Aukce povolenek nezdraží elektřinu

Aukce povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého nezvedne cenu elektřiny od roku 2013 o stovky procent, jak tvrdí Svaz průmyslu. Uvedly to dnes ekologické organizace. Zdražení, které způsobí změny obchodování s emisemi v Evropské unii, nelze přesně odhadnout, bude ale řádově nižší, řekl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Aby to byla pravda, musela by cena povolenek činit stovky eur za tunu oxidu uhličitého," řekl Kotecký. Odhady přitom počítají, že cena jedné povolenky se bude pohybovat mezi 30 a 50 eury. Nyní se na volném trhu prodávají povolenky na jednu tunu CO2 zhruba po 20 eurech.

Výrobcům by se podle Koteckého nevyplatilo povolenky za více než 100 eur pořizovat, protože by bylo v tu chvíli mnohem levnější investovat do zelených technologií.

"Strašit prudkým zvyšováním cen elektřiny je oblíbený trik - působí na lidi i na politiky. Ve skutečnosti je přidělování povolenek v aukci stimulem pro zkvalitňování a zefektivňování výroby," řekla Kateřina Husová z Centra pro dopravu a energetiku. Navržený systém podle ní narovnává tržní prostředí.

Zástupci podnikatelů tvrdí, že nový systém rozdělování povolenek povede k výraznému zdražení elektrické energie. "V důsledku výrazného podílu fosilních zdrojů na výrobě elektřiny v celé Evropě dojde v letech 2013 až 2020 k akceleraci růstu cen elektrické energie, a to v řádu desítek, ale pravděpodobněji stovek procent," řekla ve středu mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Blanka Růžičková.

Evropská komise ve středu navrhla v rámci energeticko-klimatického balíčku změnu systému obchodování s povolenkami na vypouštění CO2 od roku 2013. Většina povolenek už nemá být podle návrhu mezi podniky rozdělována zdarma jako dosud, ale prostřednictvím aukcí. Podle současného systému rozděluje komise povolenky mezi jednotlivé státy, které je poté zdarma převedou mezi průmyslové podniky.

Pro firmy jedna povolenka představuje jednu tunu oxidu uhličitého, který můžou vypustit do ovzduší. Pokud podnik vypustí více CO2, může si je na trhu dokoupit; jestliže je "nepropálí", vydělá naopak na jejich prodeji.

Středeční návrh komise není definitivní, musejí ho ještě schválit členské státy EU a europoslanci. To, že se náklady na nákup emisí odrazí v cenách elektřiny pro spotřebitele, připouštějí i eurokomisaři. Podle studie Evropské komise by měl růst cen elektřiny činit deset až 15 procent do roku 2020.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů