Pátek, 19. dubna 2024

Vyhlašme dobu lidí, vyzývají britští geologové

Vyhlašme dobu lidí, vyzývají britští geologové

Skupina převážně britských geologů vyzvala odbornou veřejnost, aby společně vyhlásila nové geologické období Země - antropocén čili dobu lidí. Podle nich je už na čase ukončit dosud platný holocén, tedy epochu trvající od konce poslední doby ledové.

Návrh zveřejnili vědci kolem Jana Zalasiewicze z univerzity v Leicesteru v americkém odborném časopise GSA Today. O požadavku informuje ve svém internetovém vydání také časopis Science.

"Za posledních 200 let se lidská činnost stala hlavní hnací silou topografických i klimatických změn. Tuto skutečnost by mělo reflektovat i pojmenování geologického období," zdůvodňují vědci svůj návrh.

Současný holocén začal asi před jedenácti tisíci lety, tedy po skončení poslední doby ledové. Skupina 22 geologů se vyslovuje pro to, aby zahájení nového období antropocénu bylo stanoveno k roku 1800 našeho letopočtu, kdy v podstatě začala průmyslová revoluce, a tím i významné ovlivňování světa člověkem.

Každá dosavadní epocha odrážela vždy určující podmínky vývoje Země, například karbon vděčí za svůj název celosvětově vznikajícím slojím uhlí, které tehdy z rostlin vznikaly.

Lidé hýbou planetou
Nyní jsou to už 200 let lidé, kteří rozhodujícím způsobem formují tvář planety, upozorňují vědci. V uvedeném období podle nich překročil počet lidí mnohamiliardovou hranici, začalo stále masovější používání fosilních paliv, vyrostla gigantická města, vyhubena byla řada zvířecích i rostlinných druhů.

"Geolog žijící ve vzdálené budoucnosti by téměř jistě do této doby zpětně stanovil dělicí čáru a zavedl nový název, který by stanovil, od kdy se rozhodující vliv lidstva projevil," zdůraznil Richard Alley z Pensylvánské státní univerzity. "Důkaz, že si lidstvo tento zlom uvědomuje, můžeme ale učinit už nyní," dodal

Navrhovaný název antropocén není zcela nový: už před šesti lety jej použil nositel Nobelovy ceny za chemii Paul Crutzen. Také on došel k závěru, že vliv lidské činnosti na vývoj Země se přinejmenším vyrovnal vlivům přírodním.

Od té doby se pojem antropocén často objevuje v odborných příspěvcích, knihách a přednáškách. Oficiálně ale může novou epochu pojmenovat pouze Mezinárodní komise pro stratigrafii (ICS).

Geologický čas

Geologická epocha holocén (současnost až 0,0115 milionu let) je součástí periody neogén (současnost až 23,03 milionu let).

neogén (současnot až 23,03 mil. let)
paleogén (23,03 až 65,5 mil. let)
křída (65,5 až 145,5 mil.let)
jura (145,5 až 199,6 mil. let)
trias (199,6 až 251 mil. let)
perm (251 až 299 mil. let)
karbon (299 až 359,2 mil. let)
devon (359,2 až 416 mil. let)
silur (416 až 443,7 mil. let)
ordovik (443,7 až 488,3 mil. let)
kambrium (488,3 až 542 mil. let)

Vznik Země před 4 570 mil. let

Zdroj: Wikipedia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů