Pátek, 26. dubna 2024

S XEROXEM PO ZELENÉ

S XEROXEM PO ZELENÉ

Společnost snížila množství elektronického odpadu téměř o milión tun

Praha, 14. prosince - společnost Xerox oznamuje, že se jí prostřednictvím „zelených“ iniciativ podařilo snížit množství elektronického odpadu o 907 tisíc tun. 

Program ochrany životního prostředí, jenž Xerox spustil již v roce 1991, se zaměřuje na dvě oblasti:

- opětovné používání a recyklaci spotřebního materiálu,

- zpětný odběr výrobků, jejich recyklaci a opětovné používání jejich částí.

Xerox navíc zahrnuje svou politiku ochrany životního prostředí i do výrobních procesů.

„Naše zkušenosti s opětovným používáním, recyklací a opakovaným využitím částí produktů při výrobě nových produktů nejen snižují množství odpadu, ale zároveň nám ušetřily více než 2 miliardy USD,“ řekla Patricia Calkins, viceprezidentka Xeroxu pro Environment, Health and Safety. „Pokud by se toto množství odpadu naložilo do nákladních aut, bylo byl jich více než 160 000 a jejich řada by byla delší než 1 600 km, což odpovídá vzdálenosti z Londýna do Říma. Věříme, že zásady udržitelného rozvoje musí být nutnou součástí vývoje nových produktů, poskytování služeb našim zákazníkům a tvorby zisku.“

„Zákazníci v ČR jsou v současnosti mnohem citlivější na téma šetrnosti kupovaných výrobků k životnímu prostředí. Ekonomické argumenty jsou sice stále na vrcholu žebříčku při jejich rozhodování, nicméně zodpovědnost k životnímu prostředí je rostoucím trendem jak u firemní klientely, tak u domácích uživatelů, říká Tomáš Krýsl, obchodní a marketingový ředitel společnosti Xerox ČR.

Aliance Xerox Green World

Základem aktivit společnosti v oblasti snižování odpadu je aliance Xerox Green World, program pro opakované používání a recyklaci tiskových kazet a tonerů. Jen za loňský rok se v rámci programu nevyhodilo více než 2,7 miliónů kazet a zásobníků na tonery a téměř 5 tisíc tun dalšího odpadu.

Znovuvyužití výrobků a jejich částí

Již více než 15 let Xerox transformuje použité vybavení do nových výrobků a součástek. Tento přístup vykazuje významné environmentální i finanční přínosy a jen v roce 2006 se snížilo množství odpadu o 50 tisíc tun a zároveň se snížily nároky na primární zdroje při výrobě nových součástek. Z 43 000 metrických tun odpadu v roce 2006 Xerox znovu použil nebo zrecykloval 96 %. To vše při dodržování náročných standardů pro kvalitu a výkon.

Výrobní procesy ohleduplné k životnímu prostředí

Snížení množství odpadu není prospěšné jen pro životní prostředí, ale je to i výhodná výrobní praktika. Xerox se v rámci své iniciativy omezování odpadu ve výrobě zaměřil na snížení množství bezpečného odpadu a na zodpovědné řízení odpadu, který nelze omezit. V roce 2006 společnost recyklovala 91 % svého bezpečného odpadu.

Xerox Czech Republic prodává publikační tiskové systémy, černobílé a plnobarevné multifunkční kopírovací stroje s faxy a tiskárnami, velkoformátové stroje a tiskárny, stejně jako software pro document management. Ke všem strojům dodává Xerox i spotřební materiál a poskytuje kompletní servis a údržbu. Do nabídky firmy rovněž patří celá škála služeb od pronájmu strojů až po sofistikovaný outsourcing. Outsourcingu se věnuje celá samostatná divize XGS (Xerox Global Services).

Více informací o firmě Xerox naleznete na adrese www.xerox.cz.

Kontakt pro média:

Blanka Vokounová, Xerox CR
tel. 227 036 111
E-mail: blanka.vokounova@xerox.com

Michaela Staňková, Fleishman-Hillard
tel. 234 669 511
E-mail: stankova@fleishman.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů