Čtvrtek, 28. března 2024

Na Ostravsku topí metan z dolů

Na Ostravsku topí metan z dolů
 V Amsterdamu byla v květnu 2007 uzavřena dohoda o vytvoření společného podniku mezi společností NWR, dosavadním stoprocentním vlastníkem OKD, DPB, a společností Green Gas International Limited (GGI). Nový podnik s názvem Green Gas International B.V. se bude specializovat na jímání a zpracování metanu z uhelných dolů a skládek odpadů a jeho využití při výrobě elektrické energie a tepla.

OKD, DPB již řadu let odčerpává metan z uzavřených dolů a odplyňuje vrty. Důlní plyn pak rozvádí pomocí více než 130 km dlouhé potrubní soustavy k průmyslovým odběratelům v okolí, kde je využíván jako náhrada zemního plynu pro různé technologické účely. Mezi významné odběratele patří např. Mittal Steel, ŽDB, ale také Dalkia nebo Biocel Paskov. Nadprodukce však musela být vypouštěna do ovzduší. Nový program řeší její využití výstavbou vlastních zařízení pro výrobu elektrické energie, tzv. kogeneračních jednotek.

Důlní plyn je palivem pro pístový spalovací motor, který pohání generátor na výrobu elektrické energie. Zároveň je v chladicím systému vyráběna tepelná energie, kterou je možno dodávat blízkým uživatelům v okolí.

V OKD, DPB byly v letech 2005 a 2006 odzkoušeny dva pilotní projekty – jeden na lokalitě uzavřeného dolu v areálu bývalé jámy Vrbice u Bohumína, druhý v areálu činného dolu v lokalitě závodu Chlebovice Dolu Paskov. Kogenerační jednotky o výkonu 580 kW a 780 kW dodávají elektrickou energii do sítě SME a teplo do teplárenských systémů v uvedených lokalitách.

Úspěšný provoz obou jednotek umožnil v závěru roku 2006 přijmout rozsáhlejší program výstavby malých energetických zdrojů na důlní plyn, který byl schválen vedením společnosti NWR, a v průběhu roku 2007 byla zahájena jeho realizace. Cílem je vybudovat v období roku 2007 a 2008 dalších 13 kogeneračních jednotek o instalovaném výkonu až 2 MW s tím, že celkový výkon do poloviny roku 2008 dosáhne zhruba 17 MW.

Pro nejbližší období je připravena instalace kogeneračních jednotek v lokalitách činných dolů na závodech Staříč, Sviadnov, Dukla, na uzavřených dolech pak v oblasti bývalého závodu Paskov, dále v Ostravě-Přívoze, v areálu OKD, Doprava v Muglinově a jinde.

ZDROJ:www.tydenik-hornik.cz,kráceno,upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů