Středa, 24. dubna 2024

V Kostelci a Stonařově na Vysočině pořizují ochranu před hlukem

V Kostelci a Stonařově na Vysočině pořizují ochranu před hlukem

Jihlava - Před hlukem z dopravy budou letos na Vysočině lépe chráněni obyvatelé Kostelce u Jihlavy a Stonařova. Jak dnes zjistila ČTK, vlastníci komunikací budou bezplatně měnit okna v domech u silničních průtahů, v nichž bylo prokázáno překročení povolených limitů. První taková protihluková opatření byla v minulém roce provedena v Želetavě. Jen u státních silnic I. třídy na Vysočině je však podle dosavadního zjištění nadměrným hlukem postiženo přes 1000 objektů, a to měření ještě nebyla dokončena.

ŘSD na Vysočině spravuje 420 kilometrů státních silnic. Dopad hlučících aut na zdraví obyvatel domů bude postupně zjišťován u všech tahů v obcích. "Ještě nemáme všechno změřeno, ale postižených objektů je hrozně moc," řekla ředitelka jihlavského Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová. Rychlost provádění protihlukových opatření u těchto silnic bude záviset na objemu peněz poskytovaných na tento účel ze státní pokladny.

Výměna oken u několika desítek domů v Želetavě na Třebíčsku stála kolem šesti milionů korun. Letos je u státních silnic plánována výměna oken v několika desítkách domů ve Stonařově na Jihlavsku.

"Rozhodně jsem rád, že se to provedlo, ale byly kolem toho zmatky," zhodnotil akci starosta Želetavy Oldřich Čech. Lidé poukazovali na to, že u některých domů ve stejné řadě u silnice se okna měnila, u jiných zůstala ta původní. Podle odborníků prý proti hluku lépe chrání stará špaletová okna než některá novější plastová. Hlučnost dopravy závisí například také na kvalitě vozovky.

Poprvé bude letos protihluková opatření v domech u silnic provádět kraj Vysočina, který vlastní skoro 4600 kilometrů komunikací II. a III. třídy. První akce se bude týkat Kostelce u Jihlavy, kde hygienici požadují zmírnění hluku v domech u silnice do konce letošního roku. Podle ředitele krajské správy a údržby silnic Zdeňka Vacka zatím nebylo stanoveno, u kolika bytů se budou okna měnit. "Je to ve fázi měření," zdůvodnil.

V letošním krajském rozpočtu bylo na protihluková opatření u silnic vyčleněno 1,45 milionu korun. Hygienici budou provádět další měření v rizikových úsecích.

Věra Stejskalová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů