Středa, 24. dubna 2024

Ekologové kritizují skladování CO2, EU pro něj stanovila pravidla

Ekologové kritizují skladování CO2, EU pro něj stanovila pravidla

rusel - Některé ekologické organizace stále hlasitěji kritizují skladování emisí oxidu uhličitého pod zem, pro nějž Evropská komise stanovila minulý týden vůbec první pravidla a s nímž koketuje i česká energetická společnost ČEZ. Ukládání CO2 by pomohlo snížit emise skleníkových plynů, jež podle vědců stojí za klimatickými změnami, celá technologie však podle průmyslníků nebude komerčně využitelná dříve než v letech 2020 či 2030.

Brusel v takzvaném energeticko-klimatickém balíčku nastínil, že státy by mohly skladování emisí podporovat z veřejných peněz, aniž by to bylo považováno za nepovolenou státní pomoc. To se ovšem příliš nelíbí ekologickým aktivistům. "Skladování emisí oxidu uhličitého znamená stálou podporu ekonomice, která je závislá na spalování fosilních paliv. Neměli bychom dávat veřejné peníze společnostem, aby mohly spalovat více ropy a uhlí," řekla internetovému serveru EUobserver europoslankyně za stranu Zelených Rebecca Harmsová.

Stejně se k celému problému staví i Greenpeace. Jeho zástupci se navíc obávají úniků CO2 z podzemních skladovacích prostor. A to navzdory tomu, že tyto obavy vyvrátil mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC). Podle jeho závěrů bude za 1000 let únik činit pouhé jedno procento z celkového objemu skladovaných emisí oxidu uhličitého.

Některé zástupce jedné z největších světových ekologických organizací však takový argument nepřesvědčil. Podle nich je pomalý únik CO2 do podzemních vod potenciálním problémem skladování emisí. "Je to klasická koncová technologie, které staví na myšlence, že skladování odpadu je lepší než jeho likvidace," doplnila Sonja Meisterová z organizace Friends of the Earth.

ČEZ plánuje výstavbu technologií na zachytávání a ukládání oxidu uhličitého pod zem ve dvou lokalitách, v Hodoníně a v severních Čechách. V severních Čechách připadá v úvahu lokalita Ledvice, kde se plánuje výstavba nových hnědouhelných bloků. Český energetický gigant se výstavbou chce zapojit do projektu, který počítá s výstavbou deseti až 12 jednotek v Evropské unii. Uvedení těchto jednotek do provozu je plánováno na léta 2012 až 2015. S průmyslovým využitím se počítá až po roce 2020, do té doby budou jednotky jen testovací.

Otazníkem však stále zůstávají náklady na výstavbu "skladů" CO2. Evropská komise hovoří o stamilionech eur za jednu jednotku. Náklady na využití této technologie v současnosti činí zhruba 25 až 60 eur (přibližně 660 až 1600 korun) na tunu CO2. Vědci se už dříve shodli, že pokud by ceny za tunu klesly pod 20 eur (zhruba 530 korun), může být technologie zavedena průmyslově během desetiletí.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů