Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Domažlicku vznikne bezodpadový velkochov prasat

Na Domažlicku vznikne bezodpadový velkochov prasat

Stavbu bezodpadového velkochovu prasat za půl miliardy korun, údajně ojedinělého v Evropě, zahájí v příštích týdnech Zemědělská firma SP Poběžovice. Výstupem chovu 11.500 zvířat nebude jen maso, ale také elektřina, teplo a destilovaná voda. Investor už požádal o stavební povolení. Letos vybuduje bioplynovou stanici, výrobnu krmných směsí a zahájí stavby porodny a předvýkrmu. Komplex vznikne do roku 2010. Počet zaměstnanců farmy se zdvojnásobí na stovku. 

prasata - Autor: Česká televize 

Na vstupu do farmy bude obilí, na výstupu jen obchodní produkty, žádný odpad. Cílem je úplně eliminovat vývoz kejdy. Firma nemá žádné pozemky a neměla by tyto živiny kam dávat. Díky separátoru a vakuovému odpařování se kejda přemění až na destilovanou nebo užitkovou vodu. Tuhá bude prodejným hnojivem.

Firma sází na evropský program EAFRD, který by mohl poskytnout 35 až 50 procent potřebných peněz na rekonstrukce hal, sila a bioplynovou stanici. Zbytek bude investovat kombinací úvěrů a vlastních zdrojů.

Vepř 

Farma nebude prodávat maso, ale veškerou svoji produkci - 3000 tun ročně - sama zpracuje. Kejda, zbytky z výroby masa a kukuřice půjdou do bioplynové stanice s hygienizační linkou. Ta zpracuje vedlejší produkty rostlinné, ale hlavně živočišné výroby z celého Domažlicka. Stanice ale nevyrobí tolik tepla, kolik bude potřeba na zpracování kejdy a klimatizaci stájí; ve velkochovu proto vznikne ještě kogenerační jednotka na zemní plyn. Bioplynová stanice vyrobí ročně jeden megawatt elektřiny, kogenerační jednotka čtyřikrát tolik.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů