Úterý, 16. dubna 2024

Generální ředitelství cel zveřejnilo pokyn pro ekologické daně

Generální ředitelství cel zveřejnilo pokyn pro ekologické daně

Generální ředitelství cel zveřejnilo na internetových stránkách celní správy obsáhlý vnitřní pokyn týkající se nově zavedených ekologických daní. Tento pokyn obsahuje vysvětlení některých pojmů používaných v legislativě a podrobněji popisuje též požadavky na získání povolení pro pořízení produktů podléhajících ekologickým daním bez daně nebo osvobozené od daně, a rovněž popis celého tohoto procesu.

Ačkoliv nejde o závazný pokyn, očekává se, že celní úřady se jím budou při interpretaci legislativy řídit. Také Ministerstvo financí zveřejnilo informace o uplatňování ekologických daní. Tyto informace se týkají určitých konkrétních otázek, kterým se věnovalo také Generální ředitelství cel, a dále pojednávají o dalších oblastech, například o opravě daňových dokladů.

Přehled společností registrovaných k ekologickým daním je rovněž umístěn na internetových stránkách celní správy. Nově je též zveřejňována samostatná evidence všech udělených povolení pro nákup produktů podléhajících ekologickým daním bez daně nebo osvobozených od daně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů