Pátek, 19. dubna 2024

Pravidla pro přeshraniční převážení odpadů se ještě letos zpřísní

Pravidla pro přeshraniční převážení odpadů se ještě letos zpřísní

Praha - Pravidla pro dovážení odpadů se zanedlouho zpřísní. Převážené odpady budou muset být přesněji evidovány, příslušné dokumenty budou muset firmy uchovávat nejméně tři roky. Změnu přináší novela zákona o odpadech, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Změny, které novela přináší, mají pomoci v ochraně proti černému obchodu s odpady. Zejména v severních Čechách v minulosti vznikaly nelegální skládky německého odpadu. Například v Libčevsi na Lounsku nebo v Sosnové na Českolipsku se nacházelo téměř 11 000 tun tohoto odpadu. Česká inspekce životního prostředí kvůli tomu organizátorům dovozu odpadů uložila několikamilionové pokuty. Státní zástupkyně obžalovala 15 řidičů kamionů, kterým hrozí až pět let vězení.

Právě těmto případům by měla nová pravidla předcházet. Vedle přísnější evidence totiž firmy budou muset řidiče vozů také informovat, jaký druh nákladu vezou. Novela rovněž nově ukládá povinnost označovat vozidla, která odpad převážejí. Přepravci budou muset tuto povinnost splnit nejpozději k 1. říjnu příštího roku. Novela jako celek měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy nikoli konkrétně stanoveným dnem.

Prezident podepsal také vládní návrh zákona o registru znečišťujících látek, který zachovává rozsah informování veřejnosti o průmyslovém znečištění v Česku. Zákon na rozdíl od předchozí vládní předlohy neomezuje povinnost podniků pouze na evropské minimum, byť uvádí do souladu formu českého registru s obdobnými seznamy dalších zemí EU.

Podniky do registru nahlašují množství znečišťujících látek, které vypouštějí do okolí. Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek zahrnuje základních 91 látek. Evropské požadavky jsou ale nižší než současný standard v Česku. Pouhé převzetí evropských požadavků kritizovaly ekologické organizace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů