Čtvrtek, 18. dubna 2024

Prvním čtením prošla novela vodního zákona

Prvním čtením prošla novela vodního zákona

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v prvním čtení podpořila novelu vodního zákona. Tato novela je stěžejní pro rychlé a efektivní budování protipovodňových opatření zejména na horních tocích řek.

"Naším cílem je zmenšit škody při povodních a to hlavně v místech, kde voda nezpůsobí velké škody. Novela umožňuje rychle stavět poldry, které jsou malým zásahem do krajiny s velkým ochranným efektem," řekl k novele ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Novela řeší existující, ale nepoužívaný institut území určeného k rozlivu povodně. Úprava podporuje zachování stávající zemědělské nebo lesnické produkce na územích určených k výjimečnému zaplavení v případě povodní. Pokud by k takovému rozlivu došlo, bude škoda na zemědělské produkci kompenzována což je dobrou zprávou pro zemědělce hospodařící na těchto územích.

"Do roku 2012 máme na protipovodňová opatření připraveno přes 14 miliard korun, tyto prostředky chceme rychle a efektivně využít a zabránit tak případným velkým škodám při povodních," dodal ministr Gandalovič.

Při zajišťování pozemků pro výstavbu protipovodňových opatření je v novele nově zahrnut i institut vyvlastnění. "Jedná se až o krajní řešení, vždy se budeme nejdřív snažit s vlastníkem pozemku domluvit a pozemek koupit," uzavřel ministr Gandalovič. V současnosti existuje několik příkladů obcí, které volají po poldrech a podobných opatřeních, ale roztříštěná a komplikovaná držba pozemků výstavbu znemožňuje.

Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů