Čtvrtek, 28. března 2024

Celostátní kampaň za dostupnost informací o únicích toxických látek skončila vítězně

Celostátní kampaň za dostupnost informací o únicích toxických látek skončila vítězně

Nový zákon o integrovaném registru znečišťování již čeká po podpisu prezidentem ČR jen na vydání ve sbírce zákonů. „Půldruhého roku dlouhá kampaň vedená sdružením Arnika za zachování množství informací, které musí jednotlivé podniky poskytovat do Integrovaného registru znečišťování a jeho prostřednictvím i veřejnosti, skončila vítězstvím,“ neskrýval radost vedoucí kampaně Arniky Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík a dodal: „Zachovat právo na informace o toxických látkách pomohly více jak dvě stovky signatářů Výzvy starostů a zastupitelů za zachování IRZ a více než šestnáct tisíc signatářů petice Budoucnost bez jedů. Všem děkujeme.“

Na konci září tohoto roku i v dalších letech se tak lidé opět dozvědí nejen o množství nebezpečných látek vypouštěných do ovzduší a do vody, ale i o množství toxických látek v odpadech, jež opouštějí brány podniků. Nadále budou moci zjistit, jaké množství toxických látek vypouštějí například provozy na zpracování plastů nebo výrobci nábytku. Lidé v desítkách míst České republiky zkrátka nepřijdou o informace ukazující, jak konkrétní průmyslové podniky zatěžují jejich životní prostředí.

Na základě požadavků evropského předpisu nový zákon rozšiřuje také stávající počet látek, o kterých se do registru sbírají údaje, ze 72 na 93. U nových látek však nevyžaduje ohlašování jejich množství v odpadech. „To je sice škoda, ale podstatné je, že tuto povinnost zachovává alespoň u těch dosud ohlašovaných,“ komentoval ústupek nového zákona požadavkům průmyslu tiskový mluvčí Arniky Jan Losenický. Mezi novými látkami jsou hlavně pesticidy například u nás donedávna široce používaný atrazin. „Právě proto by se dalo očekávat, že se objeví v odpadech, ale o tom se z IRZ nedozvíme,“ litoval Petrlík. Kromě pesticidů patří k nově sledovaným látkám také organické sloučeniny cínu a nonylfenoly, které se používají jako tzv. smáčedla a objevily se mimo jiné v obalech z PVC na potraviny.

„Ke kladům evropského nařízení lze ještě připočíst snížení ohlašovacího prahu pro množství dioxinů vypouštěných do ovzduší a vod. Škoda jen, že totéž se nestalo i pro jejich množství v odpadech, kde se stávají stále větším problémem,“ doplnil další plus nového předpisu Petrlík.

Nyní musí ještě vláda vydat nařízení, které upřesní ohlašování látek v odpadech a ohlašovací prahy pro formaldehyd a styren. „To podle našich informací v podstatě projednala již při schvalování zákona,“ řekl Losenický.

Nový zákon o integrovaném registru znečišťování začala připravovat ještě vláda vedená ČSSD. Hlavním popudem byla nutnost začlenit požadavky evropského nařízení o PRTR (Registru o únicích a přenosech znečišťujících látek). To však nevyžaduje informace o množství toxických látek předávaných v odpadech a rovněž vynechává některé průmyslové obory, které se významně podílejí na znečišťování životního prostředí, jako například již zmíněné zpracování plastů. Původní návrh zákona sice kopíroval evropské nařízení, ale omezoval množství informací, které byl již pod dva roky bez problémů do registru průmyslovými podniky v České republice ohlašovány. Z projednávání v Poslanecké sněmovně ho nakonec stáhl ministr životního prostředí RNDr. Martin Bursík. Stalo se tak 15. března 2007 po intenzivní kampani a petičních akcích organizovaných Arnikou.

Poznámka:

Podrobné informace o jednotlivých chemických látkách uvedených v tiskové zprávě i o IRZ jsou dostupné na webových stránkách: http://bezjedu.arnika.org.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů