Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vítr a slunce nezajistí energii

Vítr a slunce nezajistí energii
K článku "Elektrárny podle Bruselu: těžký úkol" (HN 28. ledna) mám několik poznámek.

Stabilní dodávky energie požaduje nejen průmysl, ale také domácnosti. To by si měli uvědomit na ministerstvu životního prostředí ti, kteří naivně prosazují masivní využívání obnovitelných zdrojů.

Problém je v tom, že z obnovitelných zdrojů, které jsou u nás dostupné a připadají v úvahu, dokážou zajistit stabilní a bezpečné dodávky elektrické energie pouze vodní elektrárny (po dobu, kdy je dostatek vody v nádrži) a tepelné elektrárny spalující biomasu. Vítr a sluneční záření jsou svou fyzikální povahou nestabilní. Žádný výzkum a zdokonalování větrných a fotovoltaických elektráren nejsou schopny tuto nevýhodu odstranit. Pomoci by mohlo pouze to, kdybychom uměli vyrobenou elektrickou energii skladovat.

Pokud je v síti velké množství větrných elektráren, jako je tomu v Německu, musí být udržovány v pohotovosti spolehlivé záložní zdroje nebo nakupována velice drahá energie, když vítr nefouká nebo naopak fouká moc. Nemalé investice stojí i technická opatření, která brání destabilizaci sítě při náhlé dodávce velkého výkonu větrných elektráren. To vše výrazně zdražuje energii, čehož je Německo jasným důkazem.

Biomasa sice splňuje podmínku zajištění stabilní dodávky, není mi ale jasné, jak chce vláda řešit masivní pěstování biomasy a plodin pro výrobu biopaliv a přitom nezvyšovat zatížení krajiny zemědělskou činností.

Miroslav Kawalec, viceprezident České nukleární společnosti
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů