Úterý, 16. dubna 2024

Bursík: ČR musí schválit ekologický zákon, aby se vyhnula žalobě

Bursík: ČR musí schválit ekologický zákon, aby se vyhnula žalobě

bursik04_192x128.jpg Pokud parlament urychleně neschválí zákon o předcházení ekologické újmě hrozí České republice, že ji Evropská komise (EK) zažaluje u Evropského soudního dvora. Vyplynulo to z dnešního vyjádření vicepremiéra a ministra životního prostředí Martina (SZ) ve sněmovně. Hájil tam návrh uvedené normy a apeloval na poslance, aby ho neodmítali. Předloha nakonec postoupila do závěrečné fáze jednání. Rozprava ale ukázala, že má řadu kritiků. Dolní komora o ní rozhodne ještě na této schůzi.

Zmíněný zákon ukládá původci znečištění zaplatit škody způsobené na životním prostředí. Bursík již dříve uvedl, že norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013, uvedl vicepremiér v září, poté co předlohu přijal kabinet.

Česko by u soudu prohrálo, míní Bursík

Ministr dnes prohlásil, že podle jeho informací se kolegium EK ve středu rozhodlo poslat České republice takzvané odůvodněné stanovisko. Komise podle něj po Česku žádá, aby do dvou měsíců převedlo obsah jedné z evropských směrnic do své legislativy. Má to zajistit právě zmíněný zákon. Pokud to republika neudělá, EK podá žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, uvedl Bursík. Podle něj by s největší pravděpodobností následoval odsuzující rozsudek.

Proti vládnímu návrhu zákona má výhrady opozice. Například Petr Zgarba (ČSSD) míní, že je příliš složitý a výrazně omezuje práva vlastníků. Komunistka Kateřina Konečná zase prohlásila, že není vinou sněmovny, že se předlohou zabývá až teď. "Nesvádějte to na tuto sněmovnu," vzkázala ministrovi. Vládní předloha pak čelila návrhu na vrácení výborům k novému projednání. Tomuto osudu nakonec unikla. Opozice vrácení do výborů neprosadila, ale jen těsně.

Domaci.iHNed.cz
Autor/ři: Jan Černý, ČTK
 
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů