Pátek, 29. března 2024

Ropný průmysl Norska se snaží podnikat ekologicky

Ropný průmysl Norska se snaží podnikat ekologicky

Ropný průmysl je pro Norsko velmi důležitý. Tvoří třetinu příjmů státu (údaje z roku 2005). Ve firmách souvisejících s ropným průmyslem je zaměstnáno 80 000 osob a vazby na jiná průmyslová odvětví jsou značné. Norsko je třetím největším vývozcem ropy a plynu na světě. Ve státním rozpočtu na rok 2006 byla oceněna nevyčerpaná ložiska ropy na norském kontinentálním šelfu na 4.210 miliard norských korun. Vytěžena byla méně než třetina odhadovaných norských zásob ropy. Na norském kontinentálním šelfu panuje čilý ruch. V roce 2005 bylo vytěženo 250 milionů běžných metrů krychlových ropných ekvivalentů. Tento objem odpovídá roční spotřebě více než 100 milionů norských domácností.

Po téměř 40 letech těžby ropy a plynu na moři, kde panují jedny z nejhorších povětrnostních podmínek na světě, Norsko disponuje znalostmi a zkušenostmi potřebnými k účinné a bezpečné těžbě ropy. Důležitým prvkem norské ropné politiky je vytváření vlastních poznatků k těžbě ropy. Zpočátku Norsko primárně využívalo poznatky zahraničních firem, dnes je však jeho ropný průmysl dobře rozvinutý a konkurenceschopný i na mezinárodní úrovni. Platí to nejen pro těžařské firmy, ale i pro dodavatelský průmysl a výzkumné instituce. Průmysl těžby ropy a plynu rovněž podporuje inovace a technologický rozvoj i v ostatních norských průmyslových odvětvích.

Norsko dosáhlo vůdčí světové role v oblasti technologií a životního prostředí. Je důležité, aby ropný průmysl nebyl v rozporu se zájmy ochrany životního prostředí. Úsilí o vytvoření řetězce hodnoty CO2 je v tomto smyslu významným krokem kupředu.

Norští dodavatelé jsou aktivní ve většině článků tohoto řetězce hodnoty, od průzkumných činností a rozvoje po těžbu, zpracování a přepravu. Norští dodavatelé v současnosti patří k předním světovým firmám v řadě oblastí. Dodavatelské firmy fungují ve všech okresech země a některé místní a regionální vazby ropného průmyslu významně ovlivňují části země, které se s tímto odvětvím běžně nespojují.

Úřady podporují proaktivní strategii Vyspělého severu s cílem posílit spolupráci napříč státními hranicemi a pomoci zvýšit předávání poznatků mezi státy. Cílené a dlouhodobé úsilí strategie Vyspělého severu rovněž pozitivně ovlivní odlehlé oblasti.

Norské technologie se těší dobré mezinárodní pověsti a velcí norští dodavatelé podmořských technologií zastávají vůdčí pozici na globálním trhu, s ročním vývozem dosahujícím desítek miliard norských korun.

V roce 2007 bude zahájena těžba plynu na dvou velkých zařízeních. Každé z nich využívá špičkové průkopnické technologie.

Snøhvit je ložiskem plynu, které se nachází v hloubce 340 m v pánvi Hammerfest. Obsahuje kondenzát a pod ním ležící ropné ložisko. Těžní zařízení sestává z 19 těžních vrtů a vrtu na zpětné vtláčení CO2 do ložiska. V ložisku je 160 miliard metrů krychlových vytěžitelného plynu. Surový plyn bude hnán 160km dlouhým plynovodem do rafinérie v Melkøyi, kde bude plyn zpracován a zchlazen do kapalného skupenství (zkapalněný zemní plyn – LNG). Oxid uhličitý obsažený v plynu bude separován a zaslán zpět do těžního zařízení, kde bude zpětně vháněn do ložiska. LNG bude přepraven na trhy lodí.

Ložisko Ormen Lange se nachází v hloubce 800 – 1 100 metrů u pobřeží centrálního Norska. V ložisku je 375 miliard metrů krychlových plynu. Je zde plánováno dvacet čtyři vrtů ve čtyřech celcích umístěných na dně moře. Surový plyn bude hnán dvěma multifázovými plynovody do pobřežní rafinérie v Nyhavnu, kde bude vysušen, stlačen a posléze poslán na vzdálenost 1 200 km nejdelším podmořským vývozním plynovodem na světě do Spojeného království.

ZDROJ: Innovation Norway,www.noramb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů