Pátek, 19. dubna 2024

Občanské sdružení Zvony 2007 ochraňuje přírodu a památky na Vyskytensku

Občanské sdružení Zvony 2007 ochraňuje přírodu a památky na Vyskytensku
Občanské sdružení Zvony 2007 o.s., které oslaví v dubnu první výročí, ochraňuje nejen životní prostředí a kulturní památky, ale také dohlíží na správu věcí veřejných v obci Vyskytná nad Jihlavou. Ve druhém roce své činnosti hodlá sdružení zrekonstruovat Boží muka pod vyskytenským hřbitovem, dát do původního stavu kamenné kříže v Hlávkově, Jiříně a na vyskytensko - rouneckém pomezí a také zkulturnit okolí kaple před mší u příležitosti svátku svatého Valentina a svatoantonínskou poutí. Spousta lidí, kteří žijí v našem regionu, netuší, jaká kulturní památka se skrývá v lesích za humny. A tak na třicet dospělých a dětí se sešlo v sobotu 26. května, aby u Bělohradského potoka vyčistilo lehce přehlédnutelný čtyřmetrový pahorek o horním průměru jedenácti metrů zaneřáděný černým bezem a spadlými větvemi, v němž odborníci objevili místo hornického hrádku, postaveného před rokem 1315. Opevnění mělo sloužit k uchování vytěženého stříbra do doby, než bylo odvezeno do mincovny v Jihlavě. Přítomní ocenili nejen výklad o časech minulých z úst historika a kronikáře pana Vilímka z Rounku, ale i účast planderského starosty pana Lukáše. Žádosti o zařazení hrádku na seznam nemovitých kulturních památek kraje Vysočina by se měla zviditelnit tato vzácná lokalita pro kulturní i turistickou veřejnost před sousedícím „pahorkem“ plným odpadků. Ten je také prioritou sdružení. Myslí, že se zasadili - také díky podpisům pod peticí - alespoň o estetičtější vzhled a čistší okolí skládky.
Členové sdružení se 9. června sešli u kaple svatého Antonína nad Rounkem, aby v nedalekých šancích zpřístupnili místo, na kterém v neděli 17. června pochodovali v rámci poutě nadšenci představující vojáky 8. moravského pěšího regimentu z Jihlavy. Těžko by mohli předvést ukázku dobového boje s útokem na bodák, když by se jim pod těžká bagančata připlétaly haluze, větve a ztrouchnivělé pařezy.
Necelých tři sta metrů západně od kapličky jsou dodnes dochované šance či obranný val, který při kdysi hlavní cestě na Pelhřimov tito vojáci v rámci manévrů v roce 1842 vybudovali. Část vojáků, bydlících v Německé Vyskytné, pomohla opravit zeď místního hřbitova. Tyto manévry připomíná památeční kámen usazený do stěny valu.
Při toulání okolní přírodou návštěvník se zastaví u starého smírčího kamene s myšlenkou, kdo a z jakého důvodu nechal tento kámen osadit? A zamrzí jej, když vidí kámen u cesty vyvrácený a zarostlý? Dne 13. října na dvacet lidí osadilo starý křížový kámen v lese Šulákovec za kaplí svatého Antonína směrem k Ježené. Plochá kamenná deska s latinským křížem, nožem a ocílkou připomíná událost, kdy zde řezník v roce 1602 zabil služku. Podle pověsti proto, že mu nebyla po vůli. Mezi rodinami s dětmi byl tentokrát vidět kočárek s čerstve namíchaným betonem, který posloužil jako lože pro usazení kamene.
Podobným způsobem hodlají zástupci sdružení opatřit i další kameny na Vyskytensku, případně ty chybějící a ohrožené zloději nahradit replikami.
O vánočních svátcích zástupci sdružení Zvony 2007 ve spolupráci se Sborem pro občanské záležitosti uspořádali prodejní výstavu v prostorách obecního úřadu ve Vyskytné. Výtěžek akce byl předán řediteli místní základní školy.
Bližší informace o činnosti a plánech občanského sdružení Zvony 2007 lze najít na www.zvony2007.cz.
Podle letáku z ledna 2008 nazvaného "Zvoníme, budíme!"... Eva ŠINKOVSKÁhttp://regionalist.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů