Čtvrtek, 28. března 2024

Za těžká auta se v Londýně platí

Za těžká auta se v Londýně platí
Majitelé náklaďáků či autobusů, které nesplňují přísné evropské limity emisí, si od včerejška v Londýně musí notně připlatit. Vjezd do Londýna, který se stal první nízkoemisní zónou v Británii, je stojí 200 liber.

Levicový starosta Ken Livingstone chce opatřením zlepšit životní prostředí metropole, která patří k nejvíce znečištěným městům v Evropě. Již dříve prosadil zavedení mýtného, které omezilo osobní dopravu v centru.

Teď jsou na řadě těžká auta nad 12 tun, od července už bude platit opatření i pro vozidla nad 3,5 tuny. Podle odhadů asociace přepravců zasáhne nové opatření zhruba 20 tisíc náklaďáků, nízkoemisní zóna zahrnuje rozsáhlou oblast velkého Londýna. Dodržování pravidel kontroluje monitorovací síť v hodnotě 49 milionů liber.

Dopravci si ale stěžují, že zavedení zóny výrazně prodraží jejich podnikání. "Je to vůbec nejtvrdší systém v celé Evropě," řekl listu Guardian Boris Johnson, kandidát konzervativců do čela londýnské radnice.

Nízkoemisní zóny ale nejsou v Evropě vzácností. Zavedli je už zastupitelé 70 měst v celkem osmi zemích, mimo jiné v Norsku, Nizozemsku a Německu.

Stoupenci změn v Londýně argumentují zahraničními zkušenostmi: se zlepšením kvality ovzduší se zlepší také zdravotní potíže statisíců lidí, kteří trpí dýchacími potížemi či cévními nemocemi.

Londýnská zóna, první v Británii, je v Evropě výjimečná svým rozsahem - zahrnuje celkem 1580 čtverečních kilometrů. Opatření platí po všechny dny v týdnu.

Představitelé města zdůrazňují, že cílem opatření není vydělat peníze. Na poplatcích se vyberou podle odhadů zhruba dva až tři miliony liber, na pokutách potom asi jeden milion liber.


Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů