Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rakovničtí radní podali dovolání proti rozsudku ve sporu o hluk

Rakovničtí radní podali dovolání proti rozsudku ve sporu o hluk

Rakovník - Sedmiletý spor mezi rakovnickou radnicí a skupinou devíti občanů kvůli hluku z víceúčelového hřiště Střelnice nekončí. Rakovničtí radní se rozhodli podat dovolání k Nejvyššímu soudu proti rozsudku Krajského soudu v Praze z října 2007, řekl dnes ČTK mluvčí rakovnické radnice Jan Polák. Soud tehdy městu uložil, aby zamezilo hluku, který prý na městském zařízení dělají zejména skateboardisté.

Starosta Zdeněk Nejdl již na konci loňského roku k rozsudku krajského soudu podotkl, že vedle možnosti rozhodnutí napadnout dovoláním k Nejvyššímu soudu může Rakovník případně podat ústavní stížnost na znalecký posudek o nepřiměřenosti hluku v oblasti hřiště hovořící v neprospěch města.

Radní tehdy vzali rozsudek Krajského soudu na vědomí a dále pověřili úředníky radnice zpracovat návrh možných lokalit k vybudování hřiště s případným zapojením veřejnosti do řešení tohoto problému.

S odpůrci hřiště chce město dále jednat, ti se však dohodě brání. Podle svého zástupce Milana Vachtla jsou již unaveni dlouholetými dohady a rozsudek ve svůj prospěch očekávali.

Na Rakovník byla z rozhodnutí okresního soudu před časem uvalena exekuce kvůli stížnostem některých sousedů hřiště. Podle nich není naplňováno soudní nařízení, které městu ukládá zamezit hluku v této oblasti. Kvůli plombě na katastrálním úřadě město půl roku nemohlo prodávat pozemky, byty a nemovitosti.

Město pak uspělo s dovoláním k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí okresního soudu bylo zrušeno z důvodů některých procesních chyb žaloby, celá záležitost se tak dostala ke krajskému soudu.

Město se již delší dobu snaží stěžovatelům vyjít vstříc tím, že rampa a další zařízení pro skateboardisty byla částečně zavezena štěrkem. Úplného zničení rampy se vedení města obává, protože ministerstvo školství na výstavbu hřiště poskytlo dotaci 1,5 milionu korun a zařízení musí sloužit svému účelu. Město však muselo zrušit obecně závaznou vyhlášku zakazující rušit hlukem v prostorách hřiště, protože podle ministerstva vnitra byla v rozporu se zákonem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů