Pátek, 19. dubna 2024

Výsledky měření hlukové zátěže základny Čáslav

Výsledky měření hlukové zátěže základny Čáslav
Dne 17. ledna letošního roku se konalo na 21. základně taktického letectva v Čáslavi obligátní čtvrtletní setkání velitele základny se starosty obcí čáslavského regionu. Hlavním tématem tohoto jednání bylo představení výsledků měření hlukové zátěže čáslavského letiště na jeho okolí.
Výsledky přestavil všem zainteresovaným zástupce akreditované zkušební laboratoře, která měření hlukové zátěže provedla v listopadu minulého roku na objednávku Ministerstva obrany České republiky. Zkušební laboratoř zpracovala, kromě měření hluku v okolí letiště, také novou hlukovou studii a navrhla nová ochranná hluková pásma.

Laboratoř měřila na dvanácti vybraných místech a v době, kdy byl na letišti předpokládaný největší letový provoz. Měřilo se ve dne i ve večerních hodinách. "Vybírali jsme dny, kdy provoz na letišti odpovídal běžnému letovému dni. Například jsme neměřili v pondělí a v pátek, kdy se na letišti létá méně," doplňuje Josef Drahota ze zkušební laboratoře.

Zpráva o měření hluku z leteckého provozu letiště vypracována akreditovanou zkušební laboratoří přinesla příznivé informace pro všechny zúčastněné. Podle návrhu hlukové studie by měly ubýt stavební uzávěry a měla by se zmenšit i velikost ochranných pásmem.

"Podle hrubého odhadu se ochranná pásma zmenšila až na čtvrtinu původní plochy," dodává Josef Drahota.

Limity hluku podle nově vypracované zprávy jsou překračovány pouze ve třech obcích - a to v Chotusicích, v Církvicích a v obci Svatý Jakub. Stanovené limity byly překročeny jen minimálně - o jeden až dva decibely.

"Máme z toho radost, protože původní studie z poloviny devadesátých let zahrnuje více než polovinu naší obce do stavební uzávěry. Podle nového měření se stavební uzávěra nedotýká žádné obce až na Chotusice. Zjednoduší nám to naše stavební investice," uvádí Stanislav Vlk, starosta obce Církvice.

"Ochranná pásma nás stojí docela dost. Například projekt na rodinný domek je zhruba o dvacet tisíc korun dražší než jinde. Výstavba je pak o stovky tisíc dražší," dodává starosta Vlk.

"Větší část obce ze stavební uzávěry vypadla a to je pro nás dobrá zpráva," říká Ludmila Lehetová, starostka obce Chotusice.

Velitel základny Petr Mikulenka na jednání uvedl, že měření dopadlo lépe, protože základna disponuje novou leteckou techniku. "Hluková zátěž může být menší i proto, že letadla jsou modernější a vydrží ve vzduchu mnohem déle než v minulosti, kdy intenzita vzletů a přistání byla vyšší," dodává.

Autor: npor. Ing. Magdalena Dvořáková, 21. zTL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů