Pátek, 29. března 2024

Z názorů čtenářů

Z názorů čtenářů

Povolenky zdraží proud i o 100 %

Mám několik výhrad k názorům ministra Římana v rozhovoru pro HN (Já bych své ministerstvo nejraději zrušil, HN 28. ledna).

Pohybuji se v energetickém sektoru, proto mi nepřipadá varování Svazu průmyslu a dopravy o možném růstu cen elektřiny o stovky procent kvůli balíčku EU na ochranu klimatu vůbec přehnané.

Proč? Dnešní ceny elektřiny na evropské energetické burze v sobě již obsahují očekávané náklady na eventuální pořízení povolenky, asi dvacet euro na jednu megawathodinu. Ovšem nepočítají už se zvýšením ceny povolenky, k němuž nepochybně dojde v souvislosti se změnou alokačního systému povolenek. Povolenky by se měly v drtivé většině prodávat v aukci, nikoli přidělovat jako dnes. Sami proponenti systému hovoří o žádoucí ceně mezi 30 až 40 eury.

To je jeden faktor podporující růst ceny elektřiny. Další představuje tlak na využívání nejlepších dostupných technologií u klasických elektráren. Ty jsou samozřejmě podstatně dražší a výrobci elektřiny je také zakalkulují do svých cen. Podle střízlivých odhadů podraží tyto požadavky o zhruba třicet procent.

Dnes stojí emise oxidu uhličitého na megawatthodinu zhruba 20 eur a cena jedné megawatthodiny (evropská) se ve čtvrtém čtvrtletí 2007 pohybovala kolem 57 eur. Pokud bude povolenka za 40 eur (což je velmi pravděpodobné) a elektrárenské společnosti zohlední budoucí vysoké investice do nejlepších dostupných technologií, cena MWh skutečně může vzrůst o sto procent.

Každá legrace něco stojí. Chceme-li dramaticky omezovat emise CO2, budeme si muset připlatit. A to všichni.

Jiří Knut, jiri.knut@email.cz


Počítejme s nejhorším

I když se Evropské unii podaří snížit emise skleníkových plynů o 20 procent, ač tomu příliš nevěřím, bude to mít dva následky.

Zvýší se náklady na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, což povede ke snížení konkurenceschopnosti. Masivní výrobou energie z obnovitelných zdrojů se ušetří množství fosilních paliv, ale ta budou stejně spálena v krajinách mimo EU v důsledku obrovské poptávky po nich ve světě. Proto bude obsah CO2 v atmosféře nadále stoupat.

Možnosti lidstva bránit se změně klimatu jsou velmi omezené. Vyžadovalo by to přechod celého lidstva na jadernou energetiku a překonání odporu ekologických organizací. To je neuskutečnitelné. Proto je změna klimatu neodvratná a nezbývá než se jí přizpůsobit.

Václav Smělý, Praha, člen

České meteorologické společnosti

Když prezident mluví o klimatu

V článku "Evropská unie nechápe přírodu, řekl Klaus" (HN 1. února) se mimo jiné píše, že pojem ochrana klimatu označil prezident za nesmyslný, zpochybnil i odtávání pólů a evropský balíček, který má za cíl omezit globální oteplování je podle něj tragédií, velkým nepochopením přírody a nadbytečným omezováním lidské aktivity.

Co dodat! Koncepce enviromentální výchovy je v ČR sotva v plenkách, jsme na prahu období, kdy naše děti musíme systematicky učit vztahu k přírodě a přírodním zdrojům. Je smutné, že tyto vážné problémy zpochybňuje hlava státu. Nevšimla jsem si, že by pan prezident současně s ekonomií vystudoval i klimatologii. Než si utržíme ve světě ještě více ostudy, řídila bych se spíše heslem "mluviti stříbro, mlčeti zlato".

Kateřina Fritzlová, Rychnov nad Kněžnou

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů