Pátek, 29. března 2024

Novela umožní vrátit zemědělcům daň za bionaftu

Novela umožní vrátit zemědělcům daň za bionaftu
Pokud budou zemědělci při práci na poli jezdit na bionaftu, hrozí jim, že nedostanou od státu zpět část spotřební daně. Napravit to má novela, se kterou přišli poslanci a ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Zákon ukládá přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje nebo ethylesteru řepkového oleje. Na tuto nízkoprocentní směs se ale podle nynějšího zákona o spotřební dani nevztahuje možnost vracet zemědělcům část daně. "Zákon o spotřební dani nezná čistou naftu, tu už u pumpy neseženete, zákon už zná jenom směs," řekl předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež. Vratka se ale týká čisté nafty a zemědělci by tak neměli nárok na nic.

Zemědělci mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu, kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Novela nyní rozšiřuje vratku i na naftu až s pěti procenty biosložky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů