Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V pátek 8. února se už potřetí sejde pracovní skupina pro zlepšení kvality ovzduší v Ostravě. Na zasedání předloží zástupci firem konkrétní projekty na období let 2008 až 2011, včetně termínů kolaudací těchto investic a přínosu pro zlepšení stavu životního prostředí.

Objem elektřiny vyrobené z biomasy v domácích elektrárnách skupiny ČEZ vloni stoupl o 52 procent na 249 gigawatthodin. I přes rychlý nárůst se ale biomasa na celkové výrobě podílí v případě ČEZ méně než jedním procentem. Na domácí výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, do níž vedle biomasy patří i vodní, větrná a sluneční energie, se ale i tak ČEZ podílí 58 procenty. Česko by podle návrhu EU mělo podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií do roku 2020 zdvojnásobit. Zaím je to podíl asi šest procent.

Na hvězdárně v Hradci Králové začala výstava fotografií Ekologická doprava pro města, která představuje vozidla hromadné dopravy využívající pohon šetrný k životnímu prostředí. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen domácí trolejbusy, tramvaje, metra či vlaky, ale také vozy z jiných evropských zemí. „Výstava je pojata jako nenásilný návod jak zajistit, abychom se ve městech nezadusili a nemuseli se stěhovat na Mars. Usilovně na ní jezdí i model trolejbusu na sluneční pohon,“ řekl astronom Jan Veselý. Výstavu, která potrvá do 29. března, připravilo Sdružení pro elektrickou trakci. Setkání s autory výstavy uspořádají pořadatelé tuto neděli v 15 hodin.

Putovní výstavu s názvem Kde končí naše odpady uvidí zájemci v Jihočeské vědecké knihovně na českobudějovické Lidické třídě. Na deseti panelech se lidé dozvědí, jak vznikají a jak se likvidují odpady především na území Jihočeského kraje a krajského města. V knihovně bude výstava do 20. února. Od 25. února do 14. března pokračuje na budějovickém magistrátu. Výstavu pořádá sdružení Calla a nabízí ji k zapůjčení okresním městům a středním školám. K vidění je i na internetových stránkách www.calla.cz/odpady.

Kvůli plánům Evropské komise na omezování emisí skleníkových plynů již evropské energetické společnosti zrušily celou řadu investičních projektů v hodnotě miliard eur. Vadí jim zejména návrh, podle něhož by výrobci elektřiny museli od roku 2013 kupovat emisní povolenky v aukcích, řekl včera provozní ředitel německého koncernu E.ON Johannes Teyssen.

Sluníčko je drahé
Státní fond životního prostředí podpořil loni v rámci speciálního státního programu 145 fotovoltaických systémů za téměř 28 milionů korun. Nejčastěji to byly systémy s výkonem 2,5 - 3 kW a maximální dotace činila 200 tisíc korun. Celkem tak byly podpořeny zdroje, které mají instalovaný výkon 425 kW, nejvíc se jich objevilo v Plzeňském kraji.

Vlivem lednového oteplení dochází k tání, které může mít vliv na kvalitu vody. Lidé na Znojemsku ale mohou být klidní. Zdejší voda žádné zvýšené množství chemikálií k čištění nepotřebuje. „Vodu i nyní upravujeme obvyklým způsobem. Nemáme žádné problémy, které by mohly ovlivnit zdravotní nezávadnost vody,“ řekl Zdeněk Jaroš, ředitel znojemské pobočky Vodárenské akciové společnosti.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů