Pátek, 26. dubna 2024

Ekolog z Louk má střechu plnou slunečních panelů

Ekolog z Louk má střechu plnou slunečních panelů

Zlín - Celkem 26 panelů s takzvanými fotovoltaickými články si nechal nainstalovat na střechu svého rodinného domku Miloš Blaha ze Zlína – Louk.

„Všechno začalo tím, že jsem šel na schůzi o zeleném bydlení. Dozvěděl jsem se, že můžu dostat nějaká procenta z Evropské unie na zateplení z programu Energy in minds!“ uvedl Blaha.

„Vyměnil jsem okna, podlahy a zateplil stropy. Vše mě stálo necelých sedm set tisíc korun. Pětatřicet procent mám dostat zpět. Teď chci ještě zažádat státní fond životního prostředí o další slevu padesát procent. Šance je velká. Evropa tyhle projekty podporuje. Je to ale částka jen maximálně do dvou set tisíc,“ pokračoval majitel domku.

Sluneční panely pokrývající celou střechu rodinného domku budí v Loukách zaslouženou pozornost. „Fungují zatím týden. Kolik vyrobí elektrické energie? Když svítí slunce tak i tři kilowatty za hodinu. Měl bych vyrábět čtyři tisíce kilowatt za rok. Je to pro mě finančně výhodné,“ doplnil Blaha.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů