Pátek, 29. března 2024

Jak dlouho bude Kronospan na lidech zkoušet hluk?

Jak dlouho bude Kronospan na lidech zkoušet hluk?

JIHLAVA - Jihlavský Kronospan již třetí rok provozuje výrobní linku na výrobu OSB desek, která není zkolaudována.  „Přitom jde o provoz nadměrně zatěžující okolí hlukem, kterým je zasaženo velké množství obytných domů,“ říká Ing. Jana Vitnerová z jihlavské pobočky Arniky a dodává: „Kronospan ladil technologii tak dlouho, až nesplnil podmínky pro plný provoz ani po dvou letech zkušebního.“ Důvodem pro zamítnutí kolaudace je přílišný hluk a zvýšená koncentrace formaldehydu v pracovním prostředí linky. Lidé bydlící v nejbližším okolí závodu tak budou i nadále žít v prostředí, které nevyhovuje hygienickým normám.

„Podle studie Státního zdravotního ústavu v Brně žije v obytných domech, které jsou několik let vystaveny hluku z nepřetržitého provozu, na 300 obyvatel, z toho 40 dětí,“ dodává Vitnerová. (1) Navržení a realizaci protihlukových opatření a zlepšení vnitřních pracovních podmínek by zástupci podniku měli zajistit nejpozději do 30. září roku 2008. Linka bude i nadále fungovat ve zkušebním provozu.

Zkušební provoz Kronospan nijak nepoškodí. „Během zkušebního provozu velké průmyslové podniky nemusejí dodržovat podmínky pro ochranu životního prostředí stanovené pro kolaudaci a přitom jim nic nebrání ve výrobě. Něco jiného by bylo, kdyby musel Kronospan OSB mít tzv. integrované povolení s přesně nastavenými podmínkami, potom by mu hrozila až několikamiliónová pokuta. Pokud to myslí Kronospan se životním prostředím a obyvateli Jihlavy opravdu dobře, může požádat o vydání integrovaného povolení pro všechny svoje provozy,“ hodnotí poslední vývoj kolem kolaudace linky na výrobu OSB desek vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík.

Přílohy:

(1) „Hluk z provozu závodu Kronospan je ve stávajícím režimu zdrojem obtěžování a rušení spánku zasažených obyvatel. Vzhledem k tomu, že se jedná o stálou expoziční zátěž, bude tento vliv zvyšovat možné zdravotní riziko postižených osob. Navíc do akustické studie nebyl zahrnut vliv hluku tvořený stávajícím pozadím v okolí (silniční a železniční doprava), takže lze důvodně předpokládat další nárůst počtu rušených či obtěžovaných osob v exponované oblasti. Celkové zdravotní riziko z této expozice tedy v lokalitě existuje a je možné ho kvantifikovat jako prokazatelné.“ Studie zdravotních rizik, SZÚ Brno 2007.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů