Čtvrtek, 28. března 2024

V Brně - Žabovřeskách asi vyroste další brněnská věž

V Brně - Žabovřeskách asi vyroste další brněnská věž

V Brně se šíří vysoké objekty. Po kontroverzní výstavbě objektu při ul.Anenské, jež ční v okolí Pekařské ulice nad okolní objekty a zakrývá pohled na Petrov, věži na rohu ulic Purkyňova a Skácelova v Králově Poli,která převyšuje svoje okolí o mnoho pater se připravuje možná další věž, tentokrát v Žabovřeskách.  

Na místě nynějšího starobylého hotelu Kozák s tanečním sálem by podle záměru akciové společnosti Kozak Inn měl vyrůst zcela nový rezidenční dům, kterému by vévodila patnáctipodlažní věž.
„Zatím je to pouze záměr. Je to jedna z možných variant. Další je například celková rekonstrukce a dostavba nynějšího hotelu,“ představil plány společnosti její generální ředitel Igor Fučík.

Pokud se všechny příslušné státní úřady vyjádří kladně a společnost Kozak Inn se rozhodne vystavět tento rezidenční dům, mohly by stavební práce na nové dominantě Žabovřesk začít přibližně na přelomu letošního a příštího roku. 

Zastupitelé Žabovřesk se staví k záměru společnosti Kozak Inn vystavět vedle radnice rezidenci vstřícně. „Mně se tento nápad líbí. Objekt by vytvořil určitou protiváhu ke třem věžovým domům v Luční ulici,“ řekl svůj názor starosta Žabovřesk Aleš Kvapil.

Architekti ze stavební komise radnice  vyzdvihli, že nový věžový dům by rozbil nynější dominantu této části města, kterou  je zatím velký městský okruh.

 klikněte na obrázek pro jeho zvětšení



„Nějak si nedovedu moc představit, že by v těch místech vyrostl tak vysoký dům. Trochu z toho mám obavy. Nevím, zda třeba nebude stínit ostatním domům,“ vyjádřil se  jeden z místních obyvatel Pavel Dulák.

Podle ředitele Fučíka by tomu tak nemělo být. Věžová část domu má totiž vyrůst vedle radnice. Jeho další části pak mají mít pouze tři patra.
Z příslušných státních úřadů, které se musí k zamýšlené stavbě v každém případě vyjádřit, tak zatím učinil pouze odbor životního prostředí Jihomoravského kraje.

Stanovisko zveřejnil na internetových stránkách krajského úřadu. Uvádí v něm, že Rezidence Kozák nemůže mít významný vliv na žádnou evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast.

Jedním z dalších kroků, pokud hodlá společnost Kozak Inn dům postavit, musí být změna územního plánu. Dosavadní totiž s tímto záměrem nepočítal.

ZDROJ: Brněnský deník, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů