Pátek, 29. března 2024

Vlastní zdroj energie lidi ochrání před vrtochy Putina i teroristů

Energetický poradce z českobudějovického ekologického sdružení Calla Edvard Sequens říká, že obavy lidí z alternativních elektráren jsou zbytečné. Vysvětluje, že dnešní technologie se s prvními typy nedají srovnat.
Vlastní zdroj energie lidi ochrání před vrtochy Putina i teroristů

OTÁZKA: Chcete tím říct, že například větrné elektrárny už nehlučí, neškodí zdraví a stavby ani neruší krajinu?

ODPOVĚĎ: Obavy z hluku nebo podobně jsou přehnané, jsou to dnes spíš mýty než realita. Také se vždy snažíme posuzovat umisťování z hlediska ochrany přírody. Na druhou stranu podporujeme výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. I na Táborsku je pár lokalit, kde by větrné elektrárny mohly stát. U slunečních elektráren bychom vítali, kdyby se stavěly spíše na střechách domů, protože by byly blíž spotřebě. Máme ale pochopení i ke stavbám na loukách nebo polích. Ani tyto neškodí, protože pokud vím, tak po nich nic nezbyde a ani neodrážejí světlo jako zrcadla. U nás totiž nejde o zrcadla, ale o křemíkové panely, které zachytávají sluníčko. Navíc jsou umístěné na patkách a mohou se pod nimi pást třeba ovce.

OTÁZKA: Takže zvěř neomezí. Stále ale platí, že větrné ohrožují ptáky?

ODPOVĚĎ: Ano, problém může být jak říkáte s ptáky nebo netopýry, ale od toho se dělají posudky na umísťování. Pak to nemá na ptactvo zásadní vliv.

OTÁZKA: Kam třeba tyto stavby nepustíte?

ODPOVĚĎ: Já bych je klidně pustil i do druhých zón chráněných krajinných oblastí, ale do národních parků nebo přírodních rezervací, to už je problém.

OTÁZKA: O co by se měli vlastníci pozemků, na něž se investoři obrátí, zajímat?

ODPOVĚĎ: Hlavně co jim to přinese a co se bude s elektrárnou dít, až dožije. Životnost je kolem dvaceti až pětadvaceti let, ta je garantovaná jak u větrných, tak u fotovoltaických elektráren. Právě u těchto bych se ptal na to, co po ní bude , jestli mi na pozemku nezůstanou betonové patky, které mi ho znehodnotí.
Existuje však možnost, že panely nebudou na patkách, ale na vrutech, které se pak vytáhnou a na pozemku nezbude nic. I u větrných bych se zajímal, do jaké hloubky bude odstraněn betonový základ. Zajímat by se měli o nájem a také o podíl ze zisku, to mi přijde optimální. Úplně nejlepší ale je, pokud mohou vlastníci pozemků do těchto staveb investovat sami. To se týká především obcí. Zisky zůstanou v obecní kase a občané jsou tak správně motivováni.

OTÁZKA: Proč se lidé staveb tak bojí?

ODPOVĚĎ: Tak je to stále určité novum, nejsou na ně zvyklí a zatím je jich méně než v zahraničí. Myslím si, že strach pomine. Dosud je tu ale také negativní vliv prvních strojů větrných elektráren z devadesátých let, některé z nich hlučely a dnes už jsou mimo provoz. To mínění, že jsou to hrozné stroje, tu ale zůstalo. Pak také dlouhodobá propaganda, která se dosud promítá a obrací se teď i proti samotnému ČEZu, který chce stavět větrné elektrárny u Dukovan a lidé je nechtějí. Tenkrát ČEZ propagandu dělal netuše, že jednou bude sám chtít stavět.

OTÁZKA: Vy jste na vašich internetových stránkách uvedl, že malé zdroje vedou k energetickému bezpečí, což podle vás nemohou zajistit velké jaderné elektrárny. Jak jste to přesně myslel?

ODPOVĚĎ: Ta bezpečnost je myšlena tak, že přijdu domů a rozsvítím si, zatopím, zkrátka, že máme energii. Že o ni nepřijdu jako se to stalo při některých klimatických výkyvech, kdy vypadla síť. Pokud mám zdroj elektřiny blízko, například na střeše, tak se stávám nezávislým na kalamitách. Energii mám doma. A bezpečnější je také to, že blízko je i spotřeba, že se energie nevede daleko potrubím, že Putin nezavře kohoutek nebo že se nestane cílem teroristů. Vždyť Ál - Kaida již vyhrožuje, jak se zaměří na inženýrské sítě. Pak mohou nastat několikadenní kolapsy.

ALENA ŠATROVÁ

zdroj: Táborský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů