Úterý, 16. dubna 2024

Ekologická anti-koncepce

Ekologická anti-koncepce
 Unie malých a středních podniků varuje před unáhleným přijímáním ekologických opatření, jejichž reálný přínos je pochybný. Navíc tito podnikatelé tvrdě pociťují jakýkoliv nárůst nákladů, což se poslední dobou týká kromě práce také energie. Všichni si uvědomujeme nutnost ekologických řešení, je však vždy nutné se ujistit, že jsou životaschopná a udržitelná.

Současný ambiciózní plán Unie zvýšit podíl obnovitelných energetických zdrojů na 20 procent postrádá detailní studii proveditelnosti, ale především vyčíslení nákladů pro hospodářství Evropské unie. Upozorňujeme na situaci s biopalivy, které jsou příkladem nesmyslného zavádění obnovitelných zdrojů. S výsledky prokazujícími jednoznačně negativní dopad biopaliv na životní prostředí přišel mimo jiné laureát Nobelovy ceny Paul J. Cruzer. Stejného názoru je další nositel tohoto nejvyššího vědeckého ocenění Hartmut Michel. Místo investování do používání současných biopaliv by bylo vhodnější prostředky přesměrovat do vývoje biopaliv druhé generace.

V době zdražování plynu a nepřítomnosti velkoformátových alternativ považujeme za nešťastnou také ekologickou daň. Už samotné zdražování vede podnikatele k přechodu na úsporná energetická řešení, zavedení daně proto pouze přispěje k inflačním tlakům. Navíc nemusí nutně vést k větší ekologičnosti: Namísto uhlí tak budou mnohé domácnosti spalovat ještě více odpadu než dříve (oblíbené jsou rámy starých oken nebo vyjetý motorový olej).

Unie malých a středních podniků chce proto vyzvat vládu, aby přehodnotila ekologickou daň a věnovala maximální úsilí komplexní energetické strategii. Zároveň požadujeme, aby Evropská unie zastavila podporu biopalivům první generace, které nejen prokazatelně ničí životní prostředí více než klasické energetické zdroje, ale znamenají pro všechny lidi a malé podnikatele zvlášť značné náklady.

David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů