Pátek, 29. března 2024

Odpůrci jádra útočí na Erste

Odpůrci jádra útočí na Erste
Majitel České spořitelny, rakouská Erste Bank, začíná mít ve své domovské zemi potíže kvůli jaderné elektrárně na Slovensku. Erste Bank financuje výstavbu dvou dalších bloků v Mochovcích a rakouští ekologičtí aktivisté chtějí banku donutit, aby smlouvu na půjčku ve výši 800 milionů eur (asi 21 miliard korun) zrušila.

Již minulý týden demonstrovalo několik aktivistů ze sdružení Atomkraftfreie Zukunft (Bezjaderná budoucnost) před vídeňskou centrálou banky a od pondělí běží Týden protestů proti Mochovcům.

Smlouvu zrušit nemůžeme

Mluvčí Erste Bank Michael Mauritz včera pro Hospodářské noviny uvedl, že naděje aktivistů na zastavení výstavby slovenské jaderné elektrárny jsou mizivé. "Smlouvu s firmou Slovenské elektrárne jsme podepsali před rokem a nemůžeme od ní odstoupit. Když od ní neodstoupí slovenská strana, musíme ji dál plnit," dodal Mauritz.

Naopak mluvčí demonstrantů Marie Urbanová neskrývá optimismus. Uvedla, že Erste Bank si vzala dva týdny na rozmyšlenou a na tu dobu pozastavila finanční plnění smlouvy. "Snažíme se vedení banky vysvětlit, že kvůli jednomu obchodu může banka ztratit dobrou pověst u rakouských klientů, kteří jsou ve velké většině proti jaderné energii," řekla Urbanová.

"Myslím, že aktivisté se snaží najít nějaký záchytný bod. Financování nebylo zastaveno, protože společnost Slovenské elektrárne zatím žádné peníze z půjčky nečerpala ani nečerpá. Nepociťujeme ani žádné odchody klientů kvůli Mochovcům," reaguje Mauritz.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka souhlasí s tím, že klienti odcházet nebudou.

"Pokud jde o banky, jsou lidé dost konzervativní a informace o takové půjčce je nepřiměje odejít," míní Hatlapatka s tím, že ani pro finanční trhy nemá tato informace žádný velký význam. Aktiva banky dosahují 160 miliard eur a případně zrušený úvěr na 800 milionů eur výdělek banky neovlivní.

Skutečnost, že má rakouská banka financovat jadernou elektrárnu však zemí našeho jižního souseda nijak nehýbe. Média se jí prakticky nevěnují. Dokonce i když včera podpořil aktivisty Hornorakouský parlament, rakouská média se o události zmínila bez souvislosti s Erste Bank.

Aktivisté slaví i úspěchy

Banky se v poslední době stávají zbraní aktivistů a v některých případech již zaznamenali úspěch. Úvěr na dostavbu Mochovců měla poskytovat i nizozemská ING. Ta ovšem po nátlaku ekologických hnutí od projektu na konci ledna ustoupila s tím, že projekt neodpovídá politice společnosti. A mluvčí banky Debbie Brandová aktivistům slíbila, že do projektu neinvestují ani euro. Slovenským elektrárnám však univerzální úvěry i nadále poskytují.

Banky čelily nátlaku aktivistů i v případě bulharské atomové elektrárny Belene. Od projektu se postupně během let 2006 až 2007 distancovala italská Unicredit i řada dalších bankovních domů. Hnutí Greenpeace to považuje za svůj úspěch. Právě o tuto elektrárnu má však zájem ČEZ, který v Česku jaderné elektrárny provozuje a s Erste Bank běžně spolupracuje.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů