Čtvrtek, 28. března 2024

Zasypal žáby, teď je u soudu

Zasypal žáby, teď je u soudu
Ekologům a obyvatelům Mikulovic na Pardubicku se podařila ojedinělá věc. Po několika letech brojení proti firmě, která nelegálně zasypávala tamější tříhektarové jezero, se celý spor dostal až před soud. Celé snažení je o to zajímavější, že se nikomu jinému zatím nic takového v Česku nepovedlo.

Před pardubickým soudem včera stanul jednatel společnosti Skládka Elzet Luděk Zahradník. Podle obžaloby je zodpovědný za to, že bez povolení zasypal odpadem jezero v Mikulovicích na Pardubicku a tím tak zničil prostředí, ve kterém žilo devět chráněných druhů žab, čolek velký a další živočichové.

"Je to vůbec první soud v Česku za vyhlazování chráněných živočichů. Bereme to jako úspěch, že se věc vůbec dostala před soud," říká Lukáš Matějka, právník sdružení Arnika, které místnímu sdružení pomohlo se zpracováním trestního oznámení.

Soudu už předcházela pokuta od České inspekce životního prostředí. "Drželi jsme se toho, že ta lokalita nikdy nebyla skládkou a že to zařízení provozovali bez souhlasu kraje," řekla Jana Samková z Inspekce, která byla jednou z dvanácti včerejších svědků.

V celé kauze jde o několik pochybení při budování skládky v místě jezera Blato. To vzniklo zatopením ložiska cihlářské hlíny. Navíc v části nelegálně zavezeného jezera postavily Ředitelství silnic a dálnic a společnost Skanska přeložku silnice mezi Pardubicemi a Chrudimí. Stavební firma za to také dostala od inspekce pokutu.

Žalobkyně viní Luďka Zahradníka za trestný čin ohrožení životního prostředí. Za to mu hrozí až tříletý trest vězení. Jestli je takový trest reálný, nejde odhadnout - zatím takový nepadl. "Nejvíce srovnatelné jsou zatím soudy s pašeráky exotických zvířat ze zahraničí," říká Matějka. V těchto případech nejčastěji padají podmíněné tresty.

Ekologové soudí, že v případě mikulovického jezera Blato si společnost Skládka Elzet mohla přijít nelegálně minimálně na 35 až 40 milionů korun.

Zahradníkův obhájce Jiří Komárek u soudu poukazoval na to, že ve stejné lokalitě získal výjimku pro ukládání odpadu, a společnost Skládka Elzet ne. Konkrétně však nic říkat nechtěl. "S novináři se nebavím. Budu muset hovor ukončit," řekl Komárek.

Jedním z důkazů v kauze byl i posudek Agentury ochrany přírody a krajiny, podle něhož po zavezení čtyř pětin jezera z lokality zmizely čtyři druhy obojživelníků a snížil se počet ostatních živočichů.

Rozsudek pardubického soudu by přitom mohl být vodítkem pro další podobné spory. "V Čechách je zvykem zavézt každou ďouru. Podobné případy řešíme. Tohle bylo ojedinělé tím, jak moc se proti tomu postavili místní," říká Pavel Skřivan z České inspekce životního prostředí.

Podobný případ řeší Arnika v Čečelicích na Mělnicku. Firma tu zavážela jezero, ve kterém žijí unikátní sladkovodní medúzky.

Podobný případ jako v Mikulovicích řeší Arnika v Čečelicích na Mělnicku. Zaváželo se tu jezero, ve kterém žijí sladkovodní medúzky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů