Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Radní Královéhradeckého kraje koncem ledna souhlasili se založením akciové společnosti Silvestris, která bude organizovat zpracování odpadu z těžby dřeva na palivo. Spolupodílníky nové společnosti mají být kromě kraje také státní podnik Lesy České republiky (LČR) a poradenská firma D & D Projekt.

Obchodní řetězce zatím podle ČTK neuvažují o zrušení bezplatných igelitových tašek, které chce prosadit Ministerstvo životního prostředí. Retaileři tvrdí, že o tomto záměru ministerstva zatím oficiálně nebyli informováni, a tašky budou dál dávat k nákupům zdarma. Igelitky mají k dispozici zákazníci hypermarketů Globus, Hypernova a obchodů Tesco, ostatní obchodní řetězce již nabízejí pouze placené tašky. Obchodníci v Česku ročně rozdají či prodají stovky milionů igelitových tašek. Ministr životního prostředí Martin Bursík chce velké obchodní řetězce donutit, aby skončily s rozdáváním igelitových tašek k nákupu zdarma, protože zbytečně zatěžují životní prostředí

Německý diskont Norma nejlépe pracuje s informační transparentností o rybích a ostatních mořských produktech. Tímto výsledkem skončila anketa organizace Greenpeace mezi jedenácti maloobchodníky. Podle Greenpeace reaguje diskont na nadměrné přemnožení ryb v mořích svou politikou odpovědného nákupu. "Naši obchodníci mají ve všech oblastech sortimentu striktně zadány kvalitativní požadavky pro nákup, a to zcela bez kompromisů. K těmto požadavkům také patří ohled na všechny zdroje," vysvětluje předseda představenstva diskontu Armin Rehberg. Norma opatřila mnoho svých rybích produktů pečetí deklarující transparentnost rybaření, díky které spotřebitel získá informace o oblasti a dni rybolovu a o metodě, jakou lov probíhal.

Evropská komise uvažuje o vytvoření celoevropské sítě propojených databází tzv. Shared Environmental Information System (SEIS), které by pomocí Internetu vzájemně sdílely svá data o stavu životního prostředí a umožňovaly tak efektivní postup v případě stavu ohrožení i v prevenci těchto situací. Události z minulých let, jako jsou požáry, které postihly například Řecko, nebo povodně a sucha, dodávají snaze o vytvoření systému SEIS na aktuálnosti. Návrh představuje také usnadnění oznamovací povinnosti jednotlivých členských států vyplývající z politik a právních předpisů Unie. V neposlední řadě také sníží náklady na kontrolu a oznamování. SEIS bude sloužit také občanům Unie, kteří si budou moci přečíst aktuální informace z oblasti životního prostředí v jejich jazyce.

Komise navrhuje pokračovat ve financování Tabákového fondu Společenství a využívat jej na informační kampaně o negativních vlastnostech tabáku. Evropská komise dnes navrhla prodloužit jeho financování o další dva roky. Od reformy společné organizace trhu s tabákem z roku 2004 financuje fond informační politiku zaměřenou na zvýšení povědomí veřejnosti o škodlivých účincích konzumace tabáku. V nynějším finančním období fond podporuje kampaň „HELP – Pro život bez tabáku“ (viz www.help-eu.com).

Generální ředitelství pro podnikání a průmysl Evropské komise otevírá veřejnou konzultaci na téma dostupnost surovin pro jiný než energetický sektor ve vztahu k udržitelnému rozvoji. Evropská komise připravila v roce 2007 pracovní dokument, ve kterém analyzuje konkurenceschopnost sektoru těžby surovin pro neergetickou výrobu. Ve druhé polovině roku 2008 bude prezentovat sdělení, ve kterém představí evropskou strategii pro zajištění dostatku surovin pro EU zpracovatelský průmysl. Do sdělení chce Komise zahrnout názory zainteresovaných stran na nutnost integrované politiky EU, zejména v těchto oblastech: nutnost zvýšení dodávek surovin, zajištění udržitelných dodávek ze třetích zemí, podpora navyšování kapacit v rozvojových zemích, podpora zvyšování efektivity využívání surovinových zdrojů a vybudování odpovídající EU znalostní základny o surovinách. Do konzultace je možné se zapojit vyplněním on-line dotazníku, a to do 24.března 2008.

Další informace

Dotazník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů