Středa, 8. května 2024

Vídeň staví největší sídliště pasivních domů v Evropě

Vídeň staví největší sídliště pasivních domů v Evropě

Pokud jde o výstavbu pasivních domů, Vídeň se evidentně nehodlá vzdát svého prvenství. Již dříve byla v této oblasti vůdčím městem, nyní se chystá vytvořit další milník - největší sídliště postavené v pasivním standardu, jaké kdy Evropa viděla.

EUROGATE - plán Staveniště 1: Heimbau/ Feichtinger Architects Staveniště 2: ÖSW/Architekten Krischanitz & Frank Staveniště 6: ARWAG Wohnpark Eurogate Vermietungsgmbh/Architekt

Sídliště, jenž dostalo název Eurogate, má vzniknout ve třetím vídeňském obvodu v oblasti zvané Aspang. Nachází se zde celých 20 hektarů plochy vhodné pro výstavbu pasivních domů. Stavět se začne již za pár měsíců, v létě 2008. Do prosince 2010 má být dokončena první část projektu, která představuje zhruba 740 bytových jednotek. Celkem bude do roku 2016 postaveno kolem 1 700 bytů, což představuje bydlení pro čtyři až pět tisíc lidí. Odhadované náklady na vybudování Eurogate jsou přes sto milionů EUR. Město Vídeň podporuje projekt ze svých prostředků částkou přes čtyřicet milionů EUR.

Městský radní Christoph Chorherr je projektem potěšen. Podle jeho názoru dokazuje, že stavění v pasivním standardu se konečně prosadilo do běžné výstavby. Kvalitní bydlení bude nyní dostupné více lidem. Přes vyšší stavební náklady by totiž byty v této čtvrti neměly být dražší než jinde, předpokládá Günter Lang, ředitel IG-Passivhaus, nemluvě o nižších provozních nákladech.

I Rudolf Schicker, člen městského plánovacího výboru, je optimista. Po úspěchu prvních projektů se pasivní výstavba prosadí v širším měřítku. Schicker však na projektu oceňuje i jeho přínos z hlediska architektury a rozvoje města. Projekt totiž není ojedinělý jen tím, že se jedná o výstavbu pasivních domů v nebývalém rozsahu. Zajímavá je také snaha vytvořit multifunkční prostor, kde kromě bytů budou i kanceláře a obchody, později dokonce škola či lékařské ordinace.

Stavět se bude dle vítězných návrhů ze soutěže Eurogate. Hodnotitelé se při posuzování jednotlivých návrhů zaměřili na energetickou efektivitu a vliv na klima a čistotu vzduchu. Pro úspěch návrhu byla tedy rozhodující předpokládaná spotřeba primární energie a celkové emise při stavbě a provozu budov.

Celý projekt je rozdělen na sedm stavebních oblastí, ve kterých zvítězila vždy jiná architektonická kancelář. Nová čtvrť tedy bude architektonicky poměrně rozmanitá. Nalezneme zde jak jednoduché, kompaktní tvary budov, tak například dům ve tvaru větrného mlýna či projekt nazvaný Tetris, v němž bude zajímavým způsobem uspořádáno několik krychlovitých budov. Posledně jmenovaný projekt se dokonce chlubí velmi nízkou tepelnou spotřebou, propočtenou na pouhých 7 kWh/(m2a).

Představitelé města se shodují ve své naději, že projekt bude příkladem hodným následování.

http://www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů