Pátek, 29. března 2024

Nečestné a nesportovní

Nečestné a nesportovní
Nečestné a nesportovní, to byla nejsilnější slova, která řekl Mirek Dušín, když chtěl říci, že jde o podraz, špínu, chucpe. A slova „nečestné a nesportovní“ mne napadají, když si vzpomenu na podraz, špínu a chucpe, které provázejí lyžařské závody plánované na tento veekend do Liberce. Pro ty, kteří nevědí o co jde, pár slov na vysvětlenou.

Liberec je pořadatelským městem SP v klasickém lyžování 2009. Proto se zde vybudovalo množství sportovišť a infrastruktury, které jsou pro takovou akci potřeba. Protože jde o velké prostředky ze státních peněz, provázely organisaci od počátku zmatky a nesrovnalosti. Možná si ještě někdo vzpomene na poměrně medialisovanou causu výměny p. Kumpošta za pí Neumannovou. Ta rozhodla, aby se lidem ucpaly pusy a aby nikdo nemohl říkat, že Liberec takováto naddimensovaná sportoviště Jizerská magistrála u Smědavynepotřebuje, že v běžeckém areálu ve Vesci uspořádá tento veekend mezinárodní běžecké závody. To, že Vesec leží cca 400 m.n.m. a letošní zimu tam sníh již není, není pro ni žádným problémem. Má s takovými akcemi již zkušenosti z Prahy – sníh se doveze. Zatímco ale na dovoz sněhu do Prahy vyráběli šumavští vlekaři technický sníh dopředu, tady, na úpatí Jizerských hor není nic takového potřeba. Sníh se vytěží v CHKO Jizerské hory a do Vesce se navozí. A protože je tento únor opravdu dost teplý, i na Jizerkách je ho pomálu. Hlavně v takové vrstvě, aby šel těžit velkokapacitními bagry. Vpodstatě zůstal již jen na dvou místech centrálního masivu Jizerských hor: na loukách osady Jizerka (ve druhé zóně CHKO, zařazené do celoevropského systému Natura 2000, a na běžecké Jizerské magistrále, kde státní i soukromé subjekty udržují celou zimu lyžařskou stopu. To ale není žádný problém ani pro pořadatele v čele s Kateřinou Neumannovou, ani pro pořádající město Liberec, včele s p. primátorem. Vytěží tedy sníh tam, hlavně když ho budou mít včas k dispozici v Liberci, aby s ním pokryli zelené louky ve Vesci.

Od 8. února tedy probíhá těžba, vlastně spíše rabování sněhu na Jizerkách. Jak to vypadalo v úterý ráno vám mohou přiblížit přiložené fotografie. Přátele přírody jistě zaujme, že bagry strhávají spolu se sněhem i půdní pokryv s hlínou, kameny, kořeny a rostlinstvem, a to v místech, kde je i samotný vstup mimo cestu celoročně zakázán. Ochránáře a vodohospodáře by mohlo zajímat, že v ochranném pásmu vodárenské nádrže Souš, kam ani v suchém létě nesmějí vozidla nad 3,5 t, jezdí těžké Tatry a pracují bagry a nakladače. Sportovce a lyžaře (ty amatérské) pak jistě nepotěší, že úsek více než jednoho km Jizerské magistrály je vybrán až na asfaltový podklad a nenechali tam ani úzký pruh po straně, po němž by mohl projet sněžný skútr. Magistrála je v místě Smědavy a Kůrovce přetržená. Račte projít dál pěšky, lyže na zádech.

Jizerka  -II. zona CHKOA co na to oficiální struktury? Magistrát Liberce to celé organisuje. Jeho odbor životního prostředí mi sdělil, že Jizerské hory nejsou v jeho kompetenci. Nadace pro ochranu a obnovu J.h. mi ani neposlala slíbený e-mail. Vedení CHKO je v zahraničí, telefon do kanceláře je přes celý den obsazen. Prý tam mají nějaké školení, možná na to, jak získávat evropské dotace. Přitom právě CHKO by mohla použít „svůj“ § 66 a další činnost okamžitě zastavit. Mohla by…

Komu to vadí, to jsou města a obce v okolí ničených lokalit, Jizersko-ještědský horský spolek a další subjekty, na jejichž názory a tisková prohlášení každý kašle. Včetně medií – ta místní mají zákaz o cause informovat, ta celostátní jsou moc vysoko, ve sněmovně. Pondělní krátký šot ČT je velmi „vyvážený“.

Vím, že v celém případě pramálo zmůžeme. Plundrování již nezastavíme, na to je málo času. Případné soudní spory s městem Libercem a ing. Synerem vyhrát nemůžeme, na to máme málo prostředků, a to nejen finančních. Snad jedinou naději skýtá „vyjádření MŽP a náměstka ministra Františka Pelce k aktuálnímu problému protizákonnému odvozu sněhu z CHKO Jizerské hory kvůli SP v Liberci“. Už i proto, že toto ministerstvo je v rukou jiné strany, než je ta, která vládne v Liberci. (I když nevím, je-li to dnes, před volbou presidenta republiky, taková výhoda.)

Píši tento článek proto, že vím, že NP je medium, které se nebojí psát i o věcech nepopulárních a ujímá se těch, kteří nemají žádné šance v tomto systému. Pokud by měly vzniknout nějaké problémy, jsem schopen všechna uvedená tvrzení doložit fotografickým, písemným či osobním svědectvím.

A na závěr: je strašně smutné, že se mezinárodní sportovní podnik odvíjí od poničené přírodní reservace, že závody v běhu na lyžích zkazily mnoha lidem možnost jít na běžky, že arogance moci a peněz válcuje všechno od zdravého rozumu až po úctu k lidem, přírodě, hodnotám. Kateřino Neumannová, p ing.. Kittnere, funkcionáři FIS, je to nečestné a nesportovní, je to podraz, špína, chucpe.

Psáno pro NP 12.II. 2008

Autor je starokatolický kněz z Desné v J.h.

P. Ivan Peschka
 
Zdroj:Neviditelný pes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů