Středa, 24. dubna 2024

Šetřit elektřinou musí dnes všichni - a hlavně ČEZ

Šetřit elektřinou musí dnes všichni - a hlavně ČEZ
Prudce rostoucí ceny energií nutí stále větší počet firem k omezování spotřeby. Zároveň se tak otevírá obrovská šance pro jiné firmy, jež umějí úspory zajistit.

"Roste poptávka po konkrétních projektech. Provozní náklady už chtějí snižovat i menší firmy," potvrzuje trend Monika Kašparová ze sdružení EkoWATT, jež se zabývá poradenstvím i projekty. Až do loňska přitom podle ní převládal jen zájem o energetické audity.

Za audit jsou dotace z unie

Velkým firmám povinné audity zjišťující, zda energií neplýtvají, ukládá zákon. Pro menší jsou zase podmínkou pro získání dotací na úsporné projekty.

"Objednali jsme si audit, abychom nedostali pět milionů pokuty. Za něj jsme dali 300 tisíc korun, stovky tisíc stála výměna oken, dveří, kotlů a další práce. Všechny peníze se nám ale za rok vrátily," říká například ekonomka Hradecké pekárny Radka Mašková.

Obrovskou vlnu zájmu o energetické audity loni zvedl dotační program Ekoenergie z peněz EU. Žádostí o projekty na úsporu energií se v něm podle ministerstva průmyslu a obchodu objevilo za 1,1 miliardy korun, což výrazně přesáhlo původní odhady úředníků.

"Loni už opravdu téměř každý, kdo audit chtěl, žádal zároveň o dotace," potvrzuje David Charvát z poradenské firmy Top-Envi. Zájem ještě zvýšily i dotace od Státního fondu životního prostředí.

Nejvíc spotřebují výrobci

"Dělali jsme audity na školy, nemocnice či kancelářské budovy. Řada z nich má obrovskou spotřebu," dodává Monika Kašparová. I u poměrně nových kancelářských budov se podle ní dá ušetřit až několik desítek procent z jejich nákladů na provoz.

Mezi největší spotřebitele energií se ovšem suverénně řadí jejich výrobci. Nejvíce elektřiny v zemi tak "spolykají" elektrárny skupiny ČEZ - bezmála desetinu celkové spotřeby.

"Za pět let jsme snížili spotřebu našich elektráren o osm procent, a to je obrovské množství elektřiny," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Firma šetří i jinak. Po přestěhování do nové budovy před pěti lety klesly náklady na provoz centrály o stejném počtu lidí o polovinu.

Nový program, jak ušetřit za energie, chystá i petrochemický gigant Unipetrol.

"Už jsme zadali analýzu a celý projekt určitě spustíme ještě letos. Náklady na energie musíme výrazně snížit, tlačí na nás i program REACH kvůli emisím. Je to naše priorita," potvrdil šéf Unipetrolu Francois Vleugels.

Platí se až za výsledek

Co si mohou dovolit obrovské firmy, je ale často nedostupné menším. Poradenské společnosti jim ale vycházejí vstříc speciální službou zvanou Energy Performance Contracting. Vypracují konkrétní návrhy úspor, ale klient za to zaplatí až poté, co se to projeví v praxi. Pokud návrhy peníze neušetří, klient nezaplatí nic.

Podpoře energetických úspor se vedle státu a Evropské unie věnují i samy energetické a distribuční firmy. Je to důležitou součástí vytváření jejich image jako ekologicky zodpovědných firem, a zároveň reklamní tah pro zákazníky

"Šetřete naší energií"

Například plynárenská skupina RWE nabízí služby, které mají umožnit firmám, městům i domácnostem hospodárněji využívat energii, za kterou platí. Velkým zákazníkům nabízí RWE i služby, díky nimž mohou podrobně sledovat využívání energie, ale také odhalit důvody energetických ztrát.

Obdobně se snaží i prodejce ruského zemního plynu, společnost Vemex. "Chystáme pro významné zákazníky sérii seminářů zaměřených přímo na úspory," uvedl marketingový šéf firmy Hugo Kysilka.

ČEZ v období let 2007 až 2012 věnuje na propagaci šetření energií 600 milionů korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů